Podjetniška skupina ETI ima največjo družbo in sedež koncerna na Izlakah. V Sloveniji je večina razvojno tehnoloških oddelkov in največja paleta različnih delovnih mest: od proizvodno-tehničnih, razvojno-raziskovalnih, specialističnih prodajnih in nabavnih …, poudarja Jani Braune, direktor področja za kadrovske, pravne in splošne zadeve v ETI Elektroelement.

ETI je veliko, uspešno, razvojno naravnano mednarodno podjetje, ki privablja talentirane nove sodelavce iz lokalnega pa tudi širšega slovenskega prostora. Kaj vas poleg tega, da sodelujete v raziskavi Zlata nit – ta raziskuje kakovost odnosov med sodelavci in organizacijo – umešča med najboljše zaposlovalce?

Naše delovno okolje je živahno, strokovno napredno in predvsem inovativno. Naši izumi so patentirani v državah po vsem svetu, sodelavci pa so vsako leto nagrajeni z uglednimi priznanji za inovacije. Kupci nam priznavajo izjemno agilnost pri prilagajanju njihovim potrebam in razmeram na trgu. Pri nas se sodelavci hitro srečajo z mednarodno komponento poslovanja. Tako razvojniki izdelke konstruirajo v skladu z mednarodnimi standardi, prodajniki izdelke prodajajo na vseh kontinentih, sodelavci v logistiki pošiljke po najbolj optimalnih poteh pošiljajo v več kot 70 držav po kopnem, morju in zraku, tehnologi in vzdrževalci poskrbijo za odpravo zahtevnejših težav v hčerinskih podjetjih pa tudi v tistih podjetjih v tujini, ki so od nas kupila tehnologijo in patente. Večina od naših 18 tisoč različnih izdelkov potuje v izvoz. Naša proizvodnja bi se ustavila že v drugem tednu januarja, če bi proizvajali le za slovenske naročnike.

Kaj sodelavci še izpostavljajo kot vašo prednost? Zakaj so radi del velike ekipe ETI tako na Izlakah kot v Kamniku?

Veliko priložnost za predvsem mlade sodelavce v ETI-ju predstavlja možnost dela s sodelavci, ki so svetovno priznane strokovne avtoritete na področju varovalk in zaščitnih stikal. Naši strokovnjaki namreč zasedajo vodilna mesta v mednarodnih komitejih in skupinah za standardizacijo. Preko tega sodelovanja tako mlajša generacija dobi vpogled v »drobovje« stroke ter tako lahko rastejo in krepijo svoje kompetence. V zadnjem obdobju se naš kolektiv izrazito pomlajuje, saj smo v fazi menjave generacij. Da se znanje in izkušnje sodelavcev ne bi izgubile, učinkovito vzgajamo naslednike. Talentirani mladeniči in mladenke v našem podjetju kažejo veliko energije, poklicno strokovnost in zrelost, zato nas za prihodnost ETI-ja ni strah. Ambicioznost se pri nas obrestuje.

Zelo aktivni ste tudi pri vzgoji mladih za študije STEM in poklice prihodnosti.

Mladi se sprašujejo, ali je ETI dovolj dobro podjetje zanje in za njihova pričakovanja. Ker smo družbeno odgovorno podjetje, ETI-jeva štipendija ni socialni korektiv. Želimo, da ustvarja pričakovanja, zaveze in je v korist obema stranema. Lani smo presegli mejo 50 štipendistov in tudi letos so se prijavili zanimivi mladi kandidati, kar pomeni, da bo število štipendistov še večje. S številnimi zanimivimi povezovalnimi aktivnostmi razbijamo predsodke o tem, da štipendija in zaposlitev v industrijskem podjetju ni »fensi«. Letos smo prejeli pobudo dveh mladih inženirjev elektrotehnike, Vida Čarmana in Mitje Brkopca, da se kot sponzor pridružimo projektu elektronika z robotiko. Z njim želita med osnovnošolce razširiti znanje in jih navdušiti za elektrotehniko, zaradi česar bo marsikomu lažje sprejeti odločitev o vpisu na tehniško srednjo šolo, predvsem s področij strojništva, elektrotehnike, mehatronike in informatike. To je zgolj ena od številnih dobrih zgodb našega sodelovanja z mladimi na šolah in fakultetah. Veliko vlagamo tudi v razvoj sodelavcev. Imamo različne programe za razvoj talentov, interne šole in akademije. Za mentorstvo poskrbijo naši najboljši mladi strokovnjaki, pri vsakem zaposlenem pa spodbujamo inovativnost. Še veliko bi lahko povedal o bonitetah za zaposlene, ki smo jih ohranili iz časov naših staršev in nadgradili. Zelo pomembna vrednota je zdravje, zato organiziramo različne vrste rekreacije, od skupinskih iger, individualnih vadb do pohodništva in planinarjenja.