Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70.000 ton žita, je ob tem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo.

V Turčijo je z ladjo Rahmi Yaggi namenjeno okoli 5300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65.000 ton koruze, namenjene v Južno Korejo.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380.000 tonami tovora.

Ladja Razoni, ki je v skladu z dogovorom prva zapustila Ukrajino, bi se morala v nedeljo zasidrati v Libanonu, vendar je ukrajinsko veleposlaništvo sporočilo, da je tamkajšnji kupec zavrnil tovor in kot razlog navedel petmesečno zamudo pošiljke.

Po podatkih spletnega portala MarineTraffic se ladja Razoni danes nahaja v turških vodah, kjer čaka na novega kupca.

Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje.