Za najboljšo slovensko športno plezalko Janjo Garnbret se zdi, da ni meja. V Villarsu v Švici je v soboto osvojila svojo še 34. zmago v svetovnem pokalu, drugo letos v težavnosti, potem ko je bila najboljša že v Innsbrucku. »Letos na tekmah res uživam. Vem, da je kriv tekmovalni premor v balvanski sezoni. Nazaj sem prišla spočita in zato sem toliko bolj nasmejana,« je dejala 23-letna Korošica.

«Odlično sem se počutila in v tekmi sem zelo uživala. Smer je bila lažja kot v Innsbrucku, kjer je bila res ena težjih smeri, kar sem jo plezala. Če sem bila v Innsbrucku še malce 'zategnjena', sem bila v Vilarsu že zelo sproščena. V finalu sta bila težka le dva giba. Vesela sem. Nasmejana sem bila zato, ker sem sproščeno plezala. Finalna tekma je bila videti na ogledu težja, kot je bila potem v resnici. Všeč mi je, da letos v finalu postavljajo težje smeri,« je bila zadovoljna najboljša slovenska športnica. Prvi cilj letošnje sezone je za Janjo Garnbret avgustovsko evropsko prvenstvo v Münchnu, kjer želi poseči tudi po evropskih naslovih ter ohraniti svežino za novo olimpijsko disciplino, kombinacijo balvani-težavnost, v kateri bodo v Parizu leta 2024 delili olimpijska odličja. »Grem tekmo po tekmo, grem uživat smer za smerjo, potem bomo videli, kaj se bo zgodilo. Želim si isto v Chamonixu in v Brianconu, ampak ne bom napovedovala ničesar vnaprej, želim samo uživati,« je pred julijsko francosko mini turnejo dejala slovenska šampionka.

Luka Potočar, ki je v Innsbrucku zasedel četrto mesto, je bil v Švici enajsti. Z Domnom Škoficem, drugim slovenskim polfinalistom med moškimi, sta padla na višini 29+. Škofic je zasedel dvanajsto mesto. Dvanajsta je bila tudi Sara Čopar med plezalkami. Vita Lukan, sedma v Innsbrucku, je bila 17., Lučka Rakovec 18., Tjaša Slemenšek pa 25. Samo v kvalifikacijah so tekmovali Martin Bergant (29.), Lana Skušek (37.) in Milan Preskar (41.). Za Janjo Garnbret sta se na drugo in tretjo stopničko uvrstili Američanki Brooke Raboutou in Natalia Grossman. V moškem finalu je bil najboljši Japonec Taisei Homma, drugi je bil Američan Jesse Grupper, tretji pa njegov rojak Colin Duffy (34).

«Z velikimi pričakovanji potujemo v Chamonix, kjer se bo konec tedna nadaljeval svetovni pokal. Sobotni izid je pokazal, da je res pomemben celoten potek tekmovanja, že od kvalifikacij naprej. Vsako tekmo je treba celovito odplezati, od začetka do konca,« je tekmovanje povzel pomočnik selektorja Luka Fonda.