Sara Hector je v italijanskih Dolomitih pokazala, da se odlično znajde v rdeči majici vodilne veleslalomistke svetovnega pokala v alpskem smučanju. Švedinja je dosegla tretjo zmago v sezoni, potem ko je do nje napredovala z drugega mesta po prvi progi ter prehitela Slovakinjo Petro Vlhovo. Na zmagovalni oder se je z osmega mesta po prvi progi povzpela še Francozinja Tessa Worley. Zanimivo je, da je peti veleslalom v San Vigiliu dobila še peta različna zmagovalka, potem ko so bile v preteklosti na Plan de Coronesu najboljše Federica Brignone, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley in Mikaela Shiffrin.

»Presenečena sem nad novo zmago, saj sem na drugi progi storila večjo napako. A očitno smučam tako hitro, da se še sama komaj dohajam. Težko obvladujem pritisk vodilne veleslalomistke in pričakovanja javnosti, a mi očitno kar dobro uspeva,« je povedala Sara Hector, ki je po tekmi odpotovala v Stockholm, kjer si bo po njenih besedah nabrala nekaj energije, preden se bo v ponedeljek odpravila v Peking. »Na drugi progi je bila v spodnjem delu vidljivost zelo slaba. Seveda sem zadovoljna z drugim mestom, a se zavedam, da sem zapravila lepo priložnost za novo zmago,« je povedala Petra Vlhova ter dodala, da se bo pred odhodom v Peking posvetila slalomu, kjer si je s petimi zmagami v tej sezoni že zagotovila mali kristalni globus. »Da bi se čim bolje pripravila na olimpijske igre, ne bom odpotovala v Garmisch-Partenkirchen. Z generalko sem zelo zadovoljna, predvsem z drugo progo,« pa je povedala Tessa Worley.

Ana Bucik navdušila na drugi progi

Slovenska junakinja dneva je bila Ana Bucik. Najboljša slovenska alpska smučarka te sezone je izjemen skok naredila na drugi progi, kjer je z daleč najhitrejšim časom (druga najhitrejša Thea Louise Stjernesund je zaostala za 70 stotink) napredovala kar za dvajset mest ter zasedla deveto mesto. Novogoričanka se je prvič v karieri uvrstila med najboljšo veleslalomsko deseterico, potem ko je bila trikrat v karieri dvanajsta, in sicer v minuli zimi v Jasni, v tej pa v Courchevelu in Kranjski Gori. Proga Erta Primorki zelo ustreza, saj je na njej pred štirimi leti osvojila prve veleslalomske točke svetovnega pokala, naslednje pa leto kasneje na isti progi. »Na prvi progi sem smučala slabo. Imela sem srečo, da sem sploh lahko nastopila na drugi progi. V drugo sem veliko tvegala in bila nagrajena z dobrim smučanjem ter skokom po lestvici navzgor,« je bila kratka in jedrnata Ana Bucik.

Na šestem veleslalomu sezone so se štiri slovenske alpske smučarke uvrstile na drugo progo, kar je bila številčna nadgradnja preteklih petih preizkušenj, ko so bile finalistke po tri. Prostor je bil tudi za peto Slovenko na startu Nejo Dvornik, a je bila Korošica za 78 stotink prepočasna in se je vnovič pokazala v slabi luči. Podoben dosežek je v tej sezoni Slovenkam uspel na slalomu v Leviju, ko so se štiri uvrstile med najboljšo dvajseterico. Meta Hrovat na 16. mestu, Tina Robnik na 25. in Andreja Slokar na 27. so zaostale za svojimi željami.

Le 17 točk prednosti Američanke

Posebne pozornosti organizatorjev je bila deležna Vanessa Kasper. Švicarka se je na drugo progo uvrstila z najvišjo startno številko 49 ter prejela 2000 evrov nagrade. Za največje presenečenje je s številko 39 poskrbela Norvežanka Thea Louise Stjernesund, ki se je uvrstila na šesto mesto. Omenimo še izjemen boj za veliki kristalni globus med Mikaelo Shiffrin, ki je bila danes peta, in Petro Vlhovo, ki po dobrih dveh tretjinah sezone znaša vsega 17 točk v prid Američanke.

Svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske se bo nadaljeval konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bosta jutri in pojutrišnjem dva treninga smuka, v soboto in nedeljo pa smuk in superveleslalom.