David Hockney velja za enega največjih sodobnih britanskih umetnikov. Ni le slikar, je tudi fotograf, scenograf, velja pa za enega najpomembnejših predstavnikov pop arta 60. let preteklega stoletja.

Pionir selfija, mojster portreta

Rodil se je leta 1937 v Bradfordu v Yorkshiru. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. V ZDA je prvič potoval že v času študija, leta 1964 se je preselil v Los Angeles, nato se je leta 1968 vrnil v London. Dve leti je živel v Parizu, nato pa se je znova preselil v ZDA. Prvo razstavo je imel leta 1963, od tedaj je sodeloval na 200 samostojnih in več kot 500 skupinskih razstavah.

Hockney že več kot 60 let eksperimentira z različnimi tehnikami. Med drugim velja tudi za pionirja selfija. V svoji karieri je do zdaj naslikal okoli 300 avtoportretov. Prav tako je naslikal veliko število portretov tako prijateljev, ljubimcev, sorodnikov, kot tudi kolegov umetnikov, pisateljev, modnih oblikovalcev. Pogosto se vrača k istemu motivu ali celo k istemu portretirancu.

Kultne slike bazenov

Dunajska razstava bo prikazala tudi nekaj njegovih slik kultnih bazenov. Negove slike kopalcev zrcalijo brezskrben in nekonvencionalen kalifornijski način življenja. Kalifornija mu je tako v zasebnem življenju kot v slikarstvu ponudila neizmerno svobodo. Slikal je s svetlobo in intenzivnimi barvami. Na razstavi bodo prikazani tudi njegovo natančno raziskovanje pokrajin, portretov in aktov, »ki se venomer prepletajo z njegovo biografijo in identiteto«, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani. Za postavitev dunajske razstave je galerija Tate zagotovila njegove največje mojstrovine, kot so Prvi zakon (1962), Gospod in gospa Clark in Percy (1970–1971) ter Moji starši (1977). Pomemben del razstave, ki bo odprta do 19. junija, bo tudi obsežen sklop grafik.

V umetniških delih Davida Hockneyja je bila sicer od nekdaj prisotna homoerotika, kar velja tudi za obdobje, ko je bila homoseksualnost v Veliki Britaniji še kazniva. Pri slikanju pokrajin pa se umetnik pogosto vrača k svojim koreninam na sever Anglije. sta, cr