Slovenska moška reprezentanca je s tretjim mestom na ekipni tekmi ter šestim Ceneta Prevca in osmim Lovra Kosa na preizkušnji posameznikov dosegla lep uspeh na tretji letošnji postaji svetovnega pokala v Visli na Poljskem. A ostaja grenak priokus, saj je iztržila manj, kot je bila ponujena priložnost. Na ekipni tekmi je bila Slovenija pred odmevno zmago, saj je imela v finalu pred nastopom zadnjega skakalca Anžeta Laniška kar 13,6 točke prednosti pred Nemčijo in 24,4 točke pred Avstrijo. Trenutno najboljši slovenski skakalec je bil v finalu, tako kot že v prvi seriji žrtev, zahtevnih vetrovnih razmer in manjše lastne napake. Priljubljeni Žaba je imel na ekipni tekmi med vsemi tekmovalci daleč najslabše vetrovne razmere, saj je imel v obeh skokih skupaj zgolj 6,4 točke odbitka za vzgonski veter. Preostali so imeli odbitih od 10 do več kot 30 točk. Slovenija je zdrsnila na tretje mesto, medtem ko je Avstrija za tri desetinke točke prehitela Nemčijo. Očitno je ekipna zmaga Avstrijcem dala krila, saj je danes Jan Hörl dosegel prvo zmago v karieri.

Dosežek kariere za Lovra Kosa

Na tekmi posameznikov je bil prvi slovenski adut Cene Prevc, ki je imel že na ekipni tekmi, kjer je v finalu skočil 135 metrov (največja daljava vseh treh dni), drugi najboljši dosežek med posamezniki za Avstrijcem Stefanom Kraftom in tik pred moštvenim kolegom Timijem Zajcem. Po prvi seriji, ki je bila zelo kratka, saj je bil najdaljši skok 122 metrov, je bil srednji izmed bratov Prevc v igri celo za zmago. Na četrtem mestu je le za 1,6 točke (v dolžini manj kot meter) zaostajal za vodilnim Avstrijcem Hörlom, zmagovalcem kvalifikacij v petek, ki je danes v poskusni seriji celo padel. V finalu, kjer so odločale malenkosti, je Cene nazadoval za tri mesta. »Sem blizu najboljšim, a še vedno daleč. Uvrstitve sem zelo vesel, saj se takrat, ko sem med najboljšimi 30, ne smem pritoževati. Ker sem se pri finalnem skoku počutil dobro, sem hotel dodati en centimeter, a se je odbilo deset metrov. Vem, kaj je bilo narobe, zato grem mirno naprej,« je bil realen Cene Prevc.

Najbolj zadovoljen je bil 22-letni Lovro Kos iz Moravč, ki je z osmim mestom dosegel najboljšo uvrstitev kariere, potem ko je v finalu napredoval za kar 12 mest. »V prvih serijah sem še malce zategnjen, saj od sebe želim malce preveč, nato pa se sprostim. Ko sem imel v finalu veliko višine, sem le še užival. Naslednji cilj je, da bodo moji skoki čim bolj konstantni,« je vtise strnil Lovro Kos.

Anže Lanišek, ki se je po ekipni tekmi za spodrsljaj opravičil celotni ekipi, je imel za seboj neprespano noč, saj je premleval, kaj je bilo narobe. Petindvajsetletni Domžalčan je po današnjem 13. mestu priznal, da je sobotna tekma pustila posledice. »V nedeljo je bilo malo bolje, a ne dovolj za tisto, kar pričakujem in si želim, zato s koncem tedna nisem povsem zadovoljen. Prva serija ekipne tekme mi je vzela veliko samozavesti. Po tistem skoku nisem bil več enak kot prej, kakršen sem bil v petek na treningu in v kvalifikacijah. Vse je zbledelo. Poskusna serija v nedeljo je bila sicer spet boljša, a skoki so šport v naravi,« je bil odkrit Anže Lanišek. Timi Zajc je bil zadovoljen s 16. mestom. Meni, da skače lepo, in komaj čaka konec tedna v Klingenthalu, kjer bo skakalnica večja, kot je bila v Visli. Peter Prevc je po 21. mestu priznal, da njegovi skoki niso bili dovolj kakovostni, da bi bil nagrajen z daljavami čez 125 metrov, ki prinašajo tudi osebno zadoščenje. »Z grenkim okusom v ustih se odpravljam domov,« je bil razočaran.

»Kakšen skok ni bil na ravni prejšnjega konca tedna v Ruki, a konkurenca je tako zgoščena, da odloča vsaka malenkost. Gre za skupek detajlov, ki se nam niso izšli. Veseli me, da vemo, kam spadamo, saj je bilo na dosedanjih tekmah vseh pet fantov med najboljšimi osmimi. Zdaj bo treba malo umiriti glavo, da bo nato čim več detajlov šlo v našo korist,« je slovenski nastop selektor Robert Hrgota.

Slovenke so preveč streliva porabile na treningu in v kvalifikacijah

Vseh šest slovenskih skakalk je v olimpijskem Lillehammerju osvojilo točke svetovnega pokala. Na sobotni tekmi na srednji skakalnici so bile vse celo med najboljšo petnajsterico. Kljub šestim uvrstitvam med najboljših deset so imele priložnost za več stopničk, kot je bilo tretje mesto Urše Bogataj v soboto, medtem ko je bila danes na veliki skakalnici šesta. »Z obema tekmama sem zadovoljna. Morda je bila sobotna malo boljša. Treba se je bilo hitro prilagoditi na večjo skakalnico in tudi glede tega sem zadovoljna,« je povedala Urša Bogataj.

Ema Klinec je na Norveško prišla v rumeni majici vodilne, po devetem in četrtem mestu je v skupnem seštevku svetovnega pokala zdrsnila na tretje. Klinčeva je danes blestela s prvima mestoma na treningu in v kvalifikacijah, po prvi seriji je bila tretja, v finalu pa je zdrsnila pod oder za zmagovalke. »Zelo sem vesela skokov, ki sem jih prikazala na veliki skakalnici. Čeprav mi je pol točke zmanjkalo do stopničk, je vse v redu. Vesela sem, da sem povsem zraven najboljšim in se lahko borim za sam vrh,« je menila Ema Klinec. Nika Križnar je s petim in sedmim mestom pokazala boljšo pripravljenost kot v Nižnem Tagilu. »Vse je dobro kazalo, a smo preveč streliva porabili že na treningu in v kvalifikacijah. Žal smo najboljše rezultate izgubili v prvi seriji. Ekipno smo lahko zadovoljni, verjetno pa dekleta s svojimi rezultati ne bodo povsem zadovoljna,« je z Norveškega sporočil glavni trener Zoran Zupančič.