Bodoči kancler iz vrst SPD Olaf Scholz je poudaril, da so stranke bodoče vladajoče koalicije enakopravne partnerice. »Druži nas želja, da to državo naredimo boljšo,« je poudaril. Zavzel se je tudi za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga na področju zunanje politike prihodnje nemške vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

SPD bo poleg kanclerskega položaja pripadlo še šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve, na spletu poroča nemški časnik Spiegel.

Zeleni bodo vodili pet ministrstev. Med temi so zunanje ministrstvo, ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko, ministrstvo za okolje in varstvo potrošnikov ter ministrstvo za kmetijstvo.

Finančno ministrstvo, pravosodno ministrstvo, ministrstvo za promet in digitalizacijo ter ministrstvo za izobraževanje in raziskave so pripadla FDP.

SPD, Zeleni in liberalci so danes približno dva meseca po parlamentarnih volitvah dosegli dogovor o oblikovanju prihodnje nemške koalicije. Med glavnimi točkami so opustitev premoga do leta 2030, ponovna uporaba v ustavi določene omejitve javnega dolga leta 2023 in zvišanje minimalne urne postavke na 12 evrov.

Že ob začetku koalicijskih pogajanj pred mesecem dni so v strankah napovedali, da si želijo, da bi kanclerskega kandidata iz vrst SPD Scholza na čelo vlade potrdili v tednu, ki se začne 6. decembra. Pred tem želijo Zeleni o podpori glede koalicijske pogodbe vprašati še člane, SPD in FDP pa načrtujeta kongresa strank.

Socialdemokrat Scholz bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel, ki se po 16 letih poslavlja s položaja.