Cvetačni riž je čudovito odkritje. Ko cvetačo na hitro zmeljete v mala zrna in ta popečete v dišeči zelenjavi, na cvetačo nikoli več ne gledate enako. Ne le, da zmleta cvetača izgleda kot riževa zrnca, cvetačni riž lahko v jedeh tudi uporabite namesto riža. Seveda ne rižote, je pa odličen popečen, super pa se ujema tudi z raznimi omakami. Zato ga le pripravite, ko si zaželiš manj kaloričnega obroka.

Najprej opozorilo za vse skeptike – okus cvetače ni prisoten v jedi, ko je ta sveže pripravljena, ker kasneje lahko razvije rahel okus po cvetači, kar pa pravzaprav sploh ni tak velik problem.

Cvetača je pravzaprav pravi mali čudež. S cvetačo lahko pripravite pire, pico, njoke, polpete, juhe, omake … S cvetačo pripravite še:

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem

Cvetačne kroglice s sirom in zelenjavo

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Čudovita in enostavna cvetačna pica

Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki

Kremna veganska cvetačna juha

Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako

Vse jedi so odlične!

Cvetačni riž z zelenjavo in tofujem je čudovit. Da je bolj hranljiv, dodajte še tofu, ki je odličen v tej jedi. Popečete ga lahko na olju tudi le s soljo in poprom, lahko pa mu dodaš še več odličnega okusa in ga popečeš še z začimbami.

Namesto točno te zelenjave (paprika, brokoli, korenje …) lahko uporabite tudi katero koli drugo zelenjavo: šparglje, špinačo, gobice, grah, stročji fižol … Izberite zelenjavo, ki jo imate pri roki, je v sezoni in vam je najbolj všeč. Najpomembnejša je pravzaprav le cvetača, ki je osnova v tej jedi. Če uporabite zelenjavo, ki potrebuje več kuhanja, jo skuhajte posebej, drugo zelenjavo pa le popražite, da se zmehča. Vrstni red praženja naj bo od najbolj trde zelenjavo do najmanj trde zelenjave, saj trša potrebuje več časa, da se skuha.

V cvetačni riž lahko za še polnejši obrok umešate tudi še jajce ali dva. Tega razžvrkljajte v posodici in potem na koncu praženja vlijte med riž in popraži, da zakrkne in se zmeša z zelenjavo.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

1 polovica cvetače

2 korenji

1/2 (rdeče) paprike

1/4 brokolija

1 mlada čebulica (ali šalotka ali manjši por)

2 stroka česna

1 kos ingerja

100 g tofuja

1 žlica začimb po izbiri (kurkuma, česen, kajenski poper, inger, kumin ...)

2 žlici sojine omake

peteršilj

PRIPRAVA

Cvetačo narežite na cvetke, jih prenesite v multipraktik in zmiksajte v rižu podobna zrnca.

Tofu narežite na majhne kockice. V ponvi segrejte žličko olja in na segretega stresite tofu. Tofu potresite s polovico žlice začimbne mešanice (ali le s soljo in poprom), premešajte in pražite, da se tofu obarva in popeče. Pretresite ga v skodelico in prihranite za kasneje.

V prej uporabljeni ponvi segrejte 2 žlici olja in na segretega stresite korenje, papriko, brokoli in beli del mlade čebulice ter preostalo mešanico začimb ter pražite približno 5 minut, da se zelenjava zmehča in rahlo obarva.

Dodajte cvetačni riž, nariban česen in nariban ingver in premešajte ter kuhajte približno 5 minut, da se cvetača zmehča. V dišečo popraženo zelenjavo umešajte še sojino omako in pražite še minuto, da se okusi prepojijo.

V popečeno zelenjavo umešajte še preostalo mlado čebulico in tofu ter nežno premešajte. Če je tofu že hladen, pražite še kakšno minuto, da se segreje.

Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem potresite s svežim sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.