Za pripravo bučnih njokov seveda potrebujete bučni pire, ki ga lahko čisto enostavno pripravite kar doma. Uporabite katero koli rumeno jedilno bučo, ki jo narežite na kocke, nato pa ali zmehčajte v pečici ali pa jih skuhajte. Nato jih zmiksajte, še malo odcedite in bučni pire je pripravljen. Natančnejši zapis priprave bučnega pireja si poglejte v receptu Doma pripravljen bučni pire.

Bučni pire lahko uporabite za njoke in še mnoge odlične jedi. Z bučnim pirejem pripravite še:

Smuti z bučnim pirejem, banano in cimetom

Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke

Bučna krema s cimetovimi piškotki

Bučna rulada s kremnim namazom

Ko imate enkrat pripravljen bučni pire, je priprava bučnih njokov res hitra in enostavna. Lahko jih pripravite tudi le z bučnim pirejem in moko, vendar pa so s skuto in parmezanom bolj rahli in se kar stopijo v ustih. Da bodo res božansko mehki poskrbite, da pire nima odvečne vode, ki je je v buči seveda veliko. V vsakem primeru priporočamo, da ga prenesete na s kuhinjsko krpo obloženo cedilo, da odvečna voda odteče. To je pomembno zato, da zaradi premokrega pireja v testo ne do treba dodajati preveč moke, saj več moke pomeni bolj trdi njoki.

Priporočamo, da na enkrat pripravite več njokov in jih zamrznete. Ko jih enkrat oblikujete, jih razporedite na s papirjem za peko podložen krožnik ali pladenj in položite v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih položite v vrečko in shranite v zamrzovalniku. Ko jih zaželite, jih kar zamrznjene vrzite v vrel soljen krop in ko priplavajo na vrh, so skuhani.

Bučne njoke z masleno omako morate postreči takoj, zato pripravljanja vnaprej ne priporočamo. Seveda pa lahko, kot opisano zgoraj, vnaprej pripravite njoke.

Preden pogledamo, kako se ti odlični bučni njoki pripravijo, pa poglejte še, s čim njoke še lahko pripravite:

Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem

Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 lačni osebi):

Sestavine za bučne njoke:

250 g odcejenega bučnega pireja (*glej instructions)

250 g spasirane skute

1 jajce

30 g parmezana

1/2 žličke soli

190 g moke (+ več po potrebi)

Sestavine za omako:

30 g masla

4 listki svežega žajblja (ali 1 žlička suhega)

1 strok česna

1 žlička moke

2 žlici smetane za stepanje

nekaj žlic vode, v kateri se skuhajo njoki

parmezan za okras

PRIPRAVA

Domači bučni pire pripravite s katero koli jedilno rumeno bučo. Olupite jo, jo narežite na kocke, nato pa ali zmehčajte v pečici (približno 30 minut na 175°C) ali pa jih skuhajte v kropu. Nato zmehčane bučne kocke zmiksajte in odcedite. Natančnejši zapis priprave (in o shranjevanju!) bučnega pireja si poglejte v receptu Doma pripravljen bučni pire.

Poskrbite, da bučni pire ne vsebuje preveč vode. V vsakem primeru priporočamo, da ga prenesete na s kuhinjsko krpo obloženo cedilo, da odvečna voda odteče. To je pomembno zato, da zaradi premokrega pireja v testo ne do treba dodajati preveč moke, saj več moke pomeni bolj trdi njoki.

V skledi združite bučni pire, skuto, parmezan, jajce in sol ter premešajte. Dodajte moko in oblikujte kepo testa. Če je testo še mokro, postopoma dodajajte po malo moke, a ne preveč, da njoki ne bodo trdi. Poskrbite torej, da se bodo vse sestavine lepo držale skupaj – testo bo vseeno mehko.

Kepo testa prenesite na pomokano delovno površino, jo razdelite na 4 dele in vsakega povaljajte v dolgo vrv. Vrv nato narežite na majhne kockice oz. njoke.

Njoke previdno prenesite v vrel in soljen krop. Kuhajte nekaj minut oziroma toliko časa, da priplavajo na vrh. Nekaj vode nujno prihranite za omako!

V ponvi raztopite večino masla ter dodajte olupljen in strt (z nožem ga potlačite) strok česna, da žajbelj postane hrustljav, maslo pa postane dišeče. Hrustljav žajbelj prenesite na krožnik, obložen s papirnato kuhinjsko brišačo in prihranite za kasneje, strok česna pa zavrzite. Nato na odišavljeno maslo stresite odcejene kuhane njoke in jih na hitro popecite. Njoke nato poberite iz ponve in prihranite za kasneje. Maslu na ponvi dodajte še preostalo maslo in počakajte, da se stopi, nato pa dodajte moko, dobro premešajte in kuhajte 2 minuti. Nato dodajte nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki – oziroma toliko, da dobite dovolj omake in omako prave konsistence – in premešajte, da dobite kremasto omako. Nato dodajte še smetano in po okusu posolite in dobro premešajte. V omako dodajte prej pripravljene njoke, premešajte in kuhajte še 30 sekund, da se okusi prepojijo.

Njoke takoj postrezite s parmezanom in popečenim žajbljem in uživajte. Tako dobro!