»S strateškim vstopom v podjetje iQwood v Lumarju nadaljujemo naše aktivnosti na področju trajnostnega razvoja in delovanja, ki smo si jih leta 2018 zastavili z našo trajnostno poslovno strategijo. Ker verjamemo v slovenski les in znanje pri proizvodnji kakovostnih polproizvodov in proizvodov, danes začenjamo lokalno zgodbo, ki pomeni priložnost za vso slovensko lesnopredelovalno verigo,« pravi Marko Lukić, direktor in solastnik zlate gazele Lumar. S prepletanjem stavbarske tradicije, ki jo na sodoben tehnološki način interpretira iQwood, in finalizacije objekta na ključ, ki ga ponuja podjetje Lumar, je tako slovenskemu kot tujemu trgu na voljo storitev, ki si jo ekološko ozaveščeni kupci z izredno individualiziranimi željami želijo, a je do zdaj niso mogli najti.

Novi standardi biogradnje

V podjetju iQwood iz Mengša so razvili produkt, v katerem so v steno zložene deske postavljene križno in spojene z lesenimi mozniki. »Tako narejena križno mozničena stena je masivna in trajna, saj ponuja življenjsko dobo sto in več let,« pojasnjuje solastnik in dosedanji direktor družbe iQwood Miha Bogataj. Razvoj tehnologije in izdelava masivne lesene stene brez vsebnosti lepila ima dodatno prednost zaradi zdrave bivalne klime tudi z ekološkega vidika. »Konstrukcijsko izredno močne masivne lesene elemente, s katerimi ustvarjamo popolnoma nove standarde biogradnje v Sloveniji in tudi širše, smo letos uspešno testirali na Zavodu za gradbeništvo. Za proizvodnjo smo razvili poseben stroj s CNC-tehnologijo, za katerega smo letos prejeli srebrno nacionalno priznanje za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije,« dodaja Martin Hladnik, novi direktor iQwooda.

»Produkt mozničenih lesenih sten brez lepil, ki smo ga vizionarsko razvijali vse od leta 2012 dalje, sem vedno videl kot pozitivno luč v predoru slovenske lesne industrije. Z željo po resni proizvodnji smo marsikdaj s podjetniškega vidika šli precej po robu, saj sem verjel, da lahko le z napredkom ustvarimo izvozni produkt slovenske lesne industrije. Povezovanje z Lumarjem zdaj materializira prav to, možnost, da produkt uspešno predstavimo in ponudimo tudi v tujini,« pojasni Miha Bogataj. Transakcija je vredna približno 1,5 milijona evrov, pretežni del sredstev pa bo namenjen za kapitalsko ojačitev podjetja iQwood ter nakup tehnološko sodobnejšega in produktivnejšega stroja za večje proizvodne zmogljivosti. Trenutna zmogljivost je okoli 2000 kubičnih metrov predelanega lesa vključno z mozničenimi stropovi, ki so dodatni produkt. Z naložbami, ki že potekajo, želijo zmogljivost dvigniti na 3000 kubičnih metrov, kar bodo dosegli sredi prihodnjega leta. »Naš cilj je, da v prihodnjih treh do petih letih pridemo na raven od 5000 do 10.000 kubičnih metrov predelanega lesa,« dodaja Hladnik.

Dodana vrednost naj ostane v Sloveniji

Strateško povezovanje med družbama bo imelo pomemben vpliv na slovensko lesnopredelovalno verigo, saj bo omogočilo zapiranje krogov v Sloveniji. To pomeni, da bo cel proces, od hloda do končnega izdelka oziroma hiše, potekal doma. Pogosta praksa je, da slovensko hlodovino izvažamo v tujino, predvsem v Avstrijo, nazaj pa uvažamo polizdelke in izdelke, ki imajo precej višjo ceno od cene izvožene hlodovine. »Na tak način bomo bogatili lokalno okolje, saj bomo prispevali k delovnim mestom z boljšo dodano vrednostjo, hkrati pa bo dodana vrednost ostajala v Sloveniji,« pravi Marko Lukić. V podjetju tudi upajo, da bodo iz slovenskih državnih gozdov lahko dobili zadostne količine hlodovine in ne bo les ozko grlo, saj bi to za njihovo rast in razvojne načrte pomenilo izredno velik izziv.

Vizija in ambicije partnerstva niso usmerjene zgolj v Slovenijo. Podjetji sta že uspešno nastopali v tujini, strateško povezovanje pa prinaša številne konkurenčne prednosti, pri čemer bo iqwood ključni izdelek, ki ga bosta ponudili širšemu evropskemu trgu ter tako ustvarili velikoserijski izvozni produkt zelene Slovenije. »V tujini, kjer je potencial za gradnjo iz lesa brez lepil in na arhitekturno visokem nivoju zelo velik, že zaznavamo veliko interesa za naše konstrukcije za gradnjo javnih objektov in stanovanjskih hiš. Tako smo še pred uradnim začetkom sodelovanja v Avstriji začeli gradnjo nadstandarnega objekta iz iqwooda, ki ga podjetji pravkar finalizirata,« dodaja Marko Lukić, en objekt pa raste tudi v Ljubljani. S križno mozničenimi stenami lahko gradijo tudi od tri- do štirietažne objekte. Kot še navaja direktor Lumarja, želijo z izdelkom nagovoriti tudi javne naročnike v Sloveniji, da bi začeli javne stavbe, kot so vrtci, šole in domovi za starejše, projektirati in graditi s tem inovativnim izdelkom.