»V podjetju Lumar smo izjemno veseli in ponosni, da smo ponovno prejeli okoljski certifikat znak kakovosti v graditeljstvu. Še vedno smo namreč edini slovenski proizvajalec montažnih hiš s tem priznanjem. Če je bilo v preteklosti in pri prvem ZKG vse skupaj bolj usmerjeno v energetsko učinkovitost, govorimo tokrat o bistvenu širšem konceptu, in to je zagotavljanje trajnostnega, zdravega in kakovostnega bivalnega ugodja v kombinaciji z uvajanjem tehnološko naprednih digitalnih sistemov v hišo, ki skupaj pripomorejo tako k nižji rabi energije, nizkim stroškom skozi celoten življenjski cikel in visokemu bivanjskemu ugodju,« je ob prejetju okoljskega certifikata ZKG povedal direktor Lumarja Marko Lukić.

Celostna obravnava trajnostnega bivanja

V podjetju Lumar so že pred več kot petnajstimi leti izvedli pilotne in prototipne projekte, od prve pasivne hiše leta 2007 do plusenergijske hiše 2009 in aktivne hiše za poskusno bivanje 2013, kot prvi so začeli standardno v vse svoje hiše vgrajevati sisteme komfortnega prezračevanja, leta 2019 pa v Dragomlju zgradili še prvo certificirano aktivno hišo. »Danes smo z znanjem, izkušnjami in raziskovalnimi projekti prišli do standardnih produktov in energetskih rešitev, ki celostno obravnavajo trajnostno bivanje, torej upoštevajo ključne kriterije trajnostne gradnje – bivanjsko ugodje, energetsko učinkovitost in vplive na okolje. Ob tem kot integrator povezujemo različne sektorje, panoge in trajnostne rešitve, ki jih na trgu ponujamo v okviru koncepta Lumar ZeroEmissionLiving,« je dodal Lukić. »Z leti izkušenj gradnje, tako skoraj ničenergijskih enostanovanjskih hiš kot tudi vrtcev in zdravstvenega doma v Luciji, je podjetje eden ključnih sogovornikov v iskanju odgovorov glede razvoja sodobne gradnje z upoštevanjem vidikov trajnosti,« so v obrazložitvi med drugim zapisali v Gradbenem inštitutu ZRMK.

​Lumarjevi dnevi zeroemmision

Podjetje svoje tehnološko napredne in trajnostne rešitve med 6. in 10. aprilom 2022 predstavlja v prvi certificirani aktivni vzorčni hiši v Dragomlju. V okviru dnevovzeroemmison Lumar premierno predstavljajo nove hiše in prikazujejo celovite storitve na področju trajnostne gradnje ter energetskega upravljanja doma – HEMS, pametni dom, digitalni dvojček. Vsi sistemi in rešitve so razviti in vgrajeni z mislijo na varnost, enostavnost uporabe, energetsko učinkovitost in visoko ugodje bivanja. Posebno pozornost so namenili tudi predstavitvi gradnje s slovenskim konstrukcijskim sistemom iQwood, ki ne vsebuje lepil in povezuje celotno slovensko lesno predelovalno verigo – od hloda do hiše.