»Gre za izjemno potrditev prave smeri razvoja naših tankih masivnih lesenih sten brez lepil in kemikalij. Z našo inovativno rešitvijo v kvadratni meter stene vgradimo manj kot polovico materiala kot konkurenti. Zaradi tega lahko bistveno pocenimo investicijo zgrajenih objektov z uporabo okolju prijaznih mozničenih lesenih elementov, saj se investicija ob enaki ceni prepolovi. Ob tem je produkt uporabnikom in naravi prijazen, saj nudi visoko ugodje bivanja in zmanjšuje potrebo po primarni surovini, hkrati pa kljub svoji tankosti nudi izjemno visoko trdnost ter nosilnost,« je ob podelitvi nagrade v Berlinu povedal Marko Lukić, lastnik in direktor zlate gazele Lumar, večinskega lastnika podjetja iQwood.

Prvi masovni ponudnik tovrstnih sten v Evropi

Prijavljenih je bilo 520 inovacij iz 23 držav v segmentu B2B in B2C, zlato nagrado jih je prejelo 15. Podjetji iQwood in Lumar sta si ob razvoju nove tanke stene zadali cilj kupcem ponuditi cenovno sprejemljivo bio-leseno masivno steno brez uporabe lepil in drugih kemikalij ter zmanjšanje izvoza slovenskega lesa v tujino ter ustvarjanje dodane vrednosti v Sloveniji. »Rezultat razvoja je najtanjša nosilna masivna lesena stena brez lepil in povezava lokalne lesno predelovalne verige od drevesa do lesene hiše. Naša rešitev produkt približuje širši množici, saj je zaradi svojih karakteristik komercialno bistveno bolj zanimiv. S tega vidika je iQwood postal prvi masovni ponudnik tovrstnih sten v Evropi,« je povedal direktor podjetja iQwood Martin Hladnik.

Posebej trajnostna lesena gradnja

Ob podelitvi nagrade je neodvisna strokovna komisija zapisala: »Pri gradnji stanovanjskih hiš iz masivnega lesa nastane veliko manj emisij ogljikovega dioksida v primerjavi z zgradbami, grajenimi na osnovi cementa. Poleg tega les naravno veže ogljikov dioksid, zato veljajo takšne gradnje za posebej trajnostne. Mozničene lesene stene iQwood temeljijo na celostnem pristopu trajnostnega dizajna; od hloda, proizvodnje do montaže, brez lepil, kovin in drugih kemikalij. Prepričajo pa tudi s svojo tanko sestavo in tako prihranijo naravne vire. Kljub tankosti so stene trdne in omogočajo visoko nosilnost, kar omogoča gradnjo objektov tudi do višine štirih nadstropij. Ob koncu življenjskega cikle je mogoče stene reciklirati, kar pomeni dodatno prednost ob njihovi uporabi. iQwood ponuja rešitve za varčevanje z viri in hitro gradnjo stavb ter zagotavlja izjemno dobro in zdravo bivanjsko okolje, delujoče kot sistem gradnje na način sestavljanja iz legokock.«