»V podjetju Lumar smo izjemno veseli in ponosni, da smo prejeli še tretji okoljski certifikat znak kakovosti v graditeljstvu, tokrat v novi kategoriji razvojni dosežki zelenih tehnologij. Še vedno smo namreč edini slovenski proizvajalec montažnih hiš s tem priznanjem. Okoljski certifikat potrjuje naša prizadevanja za implementacijo predvsem okoljskih kazalnikov, pri čemer je ključna LCA-analiza vgrajenih materialov. Vse skupaj pa nadgrajujemo tudi s paketnimi rešitvami, ki celovito naslavljajo trajnostno bivanje in skupaj pripomorejo k gradnji objektov, ki ob nižji rabi energije, nizkim stroškom skozi celoten življenjski cikel ponujajo visoko bivanjsko ugodje,« je ob prejetju okoljskega certifikata ZKG povedala vodja trajnosti in razvoja Lumar Nataša Teraž Krois. Znak kakovosti v graditeljstvu podeljuje Gradbeni inštitut ZRMK.

Stalni razvoj inovativnih rešitev

V podjetju Lumar poteka stalni razvoj v smeri inovativnih rešitev in izboljšav njihovih produktov pa tudi ostalih procesov in poslovanja v smeri trajnostnih in zelenih usmeritev, pa tudi zadovoljstvo strank in kakovost bivanja. Okoljski certifikat za razvojni dosežek zelenih tehnologij za implementacijo konstrukcijskih sistemov kot enemu izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso predstavlja nadaljnji razvoj konstrukcijskih sistemov (zunanje in notranje stene, stropovi, streha) ob upoštevanju metrike trajnostne gradnje in z mislijo na kakovosti bivalnega ugodja in udobja.

Celovito naslavljanje trajnostnega bivanja

»Razvojni dosežek je usmerjen predvsem k različnim analizam in izračunom vplivov na okolje in tudi finančne vidike v celotni življenjski dobi ob upoštevanju družbene sprejemljivosti. Pri tem sta ključni LCA-analiza vgrajenih materialov kot tudi analiza življenjskega cikla konstrukcijskih sistemov. Kot ponudnik celovitih in trajnostno usmerjenih rešitev gradnje lesenih montažnih objektov ob razvoju konstrukcijskih sistemov razvijajo in implementirajo tudi ostale t. i. paketne rešitve, ki celovito naslavljajo trajnostno bivanje. Sem sodijo: zelene strehe (možnost urbanega čebelarstva) sončna elektrarna, elektro polnilnica, prezračevalni sistem, sistem pametnega upravljanja hiše – optiMOON. Trajnostne vidike ne omejujejo zgolj na okolje, temveč jih preko ostalih kazalnikov trajnostnih poslovnih modelov implementirajo tudi v vrednostne verige in tudi do okolja vzdržnega vedenja na vseh nivojih v podjetju,« so v obrazložitvi med drugim zapisali v Gradbenem inštitutu ZRMK.