Družinski sadovnjaki, ki jih je nekoč skupaj s svakom ustanovil njun oče Branko, ležijo na kraškem robu, kjer je podnebje idealno za zorenje jabolk. Ta je družina dolga leta pridelovala le za prodajo. Ampak dobro gredo v promet le prvovrstna jabolka, tista druge in tretje kakovosti pa precej slabše, brez dobička. Zato sta se oče Branko in mama Neda odločila, da raje sami poskrbijo za izdelke iz takšnih jabolk. Zgradili so hladilnico, stiskalnico in polnilnico ter začeli pridelovati prvovrsten sok.

Maja in Boštjan sta šla medtem študirat v Ljubljano in se tam zaposlila, Maja je celo doktorirala iz fizike, a sta se vedno vračala domov in ob tem razmišljala, kaj bi se tam še dalo dobrega, novega ustvariti. Sčasoma sta prevzela domače sadjarstvo in postopoma oba pustila redno službo v Ljubljani ter se skupaj resno posvetila kmetiji.

Cider je Maja spoznala na svojih potovanjih, najprej v Španiji. Vzljubila ga je in ga pokušala v najrazličnejših državah. Svoje navdušenje nad to pijačo je prenesla še na Boštjana in leta 2013 sta začela s prvimi poskusi, saj sta imela doma dovolj osnovne surovine, ciderja pa se pri nas ni dalo kupiti. Maja je razmišljala: »Smo država, kjer uspevajo zelo dobra jabolka, ampak pri nas ciderja nihče ne izdeluje.« Leta 2018 sta se resno lotila pridelave ciderja, za kar sta se sproti izobraževala pri največjih mojstrih v tujini, med drugim v Angliji, francoski Normandiji…

Nabavila sta cepiče za ustrezne sorte jabolk, poskušala z najrazličnejšimi kvasovkami, projekt sta prijavila na razpis kmetijskega ministrstva in se zavzeto lotila razvoja. Vpisala sta se tudi v Primorski Tehnološki park, kjer so njun cider spoznali kot idealen za prijavo na Štartaj Slovenija.

Cider Malner je osvežilna gazirana alkoholna pijača, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk. Z naravno fermentacijo najprej nastane jabolčno vino, z drugo fermentacijo pa cider – alkoholna pijača z značilno jabolčno aromo in osvežilnim okusom. Lahko bi rekli, da gre za jabolčno penino, saj je postopek zelo podoben.

V trgovinah Interspar in v izbranih trgovinah Spar je cider Malner na voljo v dveh različicah – Malner Auster s 4,4 % alkohola in Malner Bora s 5,8 % alkohola. Oba vsebujeta vsaj 90-odstotni delež jabolk, pridelanih v lastnem sadovnjaku. Prav to in obrtniška proizvodnja cider Malner močno ločujeta od konkurenčnih pijač s podobnimi oznakami in mu dajeta trajnostni pečat. (zt)

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!