Okrajno sodišče v Velenju je prejšnji teden razsodilo o tožbenem zahtevku Socialnih demokratov proti Janezu Janši zaradi ponavljajočih lažnivih tvitov o tem, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer ima stranka SD sedež, "ukradena judovska vila". Premierja bosta bolela tako ego kot denarnica. Sodišče je namreč v sodbi pritrdilo očitkom tožnice in odločilo, da mora Janša stranki SD plačati odškodnino v višini 10.000 evrov, se javno opravičiti na twitterju in poravnati sodne stroške v višini dobrih 830 evrov. Gre za zamudno sodbo, saj Janša v zakonskem roku ni prevzel pošte s sodišča in ni odgovoril na tožbo.

Janša pozna dejstva in vseeno lagal

Tožbo je pripravila in vložila odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle. V tožbi so izpostavili 15 zapisov, ki jih je Janša na Twitterju objavil med 9. avgustom 2019 in 5. julijem 2021. Pri odločitvi je sodišče tehtalo tudi svobodo izražanja. Ta ima poseben pomen, ko gre za izražanje politikov. V sodni praksi velja, da za izključitev posameznika iz varstva pravice do svobode izražanja ne zadošča ugotovitev, da naj bi sporni zapis vseboval neresnične trditve. Sodišče je v sodbi poudarilo, da je bilo za odločitev ključno, da je Janša lagal namerno. “Svoboda političnega izražanja ne more ščititi tudi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled druge osebe,” so zapisali.

Iz pravnih in zgodovinskih dejstev namreč izhaja, da premier že od leta 1993 pozna vsa dejstva o nespornem lastništvu. Kot takratni minister za obrambo je bil namreč Janša celo član komisije za premoženjskopravne zadeve, ki je bdela nad postopkom sklepanja menjalne in darilne pogodbe med slovensko vlado in takratno SDP, predhodnico današnje SD. Vprašanje lastništva stavbe se je razčiščevalo tudi leta 2005, ko je pregled in preučitev stanja naročil takratni minister za pravosodje Lovro Šturm. O tem se je torej razpravljalo tudi v sklopu vlade, katere predsednik je bil v tem obdobju prav Janša.

Zasmehovanje pravne države

Zoper sodbo je dovoljena pritožba v roku 30 dni od prejema pisnega odpravka. V kabinet vlade smo poslali novinarsko vprašanje, kako komentirajo sodbo. Odgovora še nismo prejeli, je pa sodbo Janša komentiral za Delo. »Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov, ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ.«

Gre za očiten posmeh pravni državi in nove laži premierja, da je bil brez možnosti za obrambo. »Mislim, da gospod Janša zelo dobro ve, da ni prevzel pošte. Če bi jo prevzel, bi lahko odgovoril. Bilo je vročeno s fikcijo vročitve, prav tako so o vložitvi tožbe poročali mediji. Tako da ne more trditi, da ni vedel za to. Upam, da razume pomen zamudne sodbe. Sam sebi je odvzel možnost braniti se,« je za Dnevnik odziv Janše komentirala odvetnica Nataša Pirc Musar. Očitke klientelizma na račun sodišča pa je pospremila z oceno, da gre za izjavo, nevredno predsednika vlade, ki bi moral biti prvi v vrsti pri skrbi za pravno državo.