»Skrbi nas, kako se bo razvijala situacija,« je zaskrbljen direktor NIJZ Milan Krek. Vsi trije pozivajo, naj ljudje pred počitnicami razmislijo vsi, »da je treba nekaj narediti tudi za skupnost in se držati pravi, ki so znana že dlje časa«. Poudaril je, da cepljenje deluje, o čemer pričajo razmere v domovih starejših občanov, kjer je v tem valu zelo malo okužb. »Težko je reči, kako se bo razvijala epidemija, število R je zelo visoko, kar nas lahko vodi v zelo težko situacijo. Če se ne bomo držali pravil, se moramo pripraviti na zelo težke čase,« je dejal. Komentiral je tudi goljufanje s PCT potrdili: »To je zavržno dejanje«. Kot je dejal, pogoj PCT omogoča, da ostaja družba odprta, nujno pa je dosledno upoštevanje tega pogoja.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je vse, ki se jim prihodnji teden pričnejo počitnice oziroma dopusti, pozvala, naj ta čas preživijo nekoliko drugače, naj se več posvečajo družini in manj družijo. »Glede na to, da je trenutno v Sloveniji 16000 okuženih, to pomeni, da je v skupini, kjer je tisoč ljudi, 8 med njimi okuženih. Če prištejemo še nekaj tistih, ki so v predsimptomatskem obdobju, se to število še poveča,« je dejala.

Beović: Do pomladi bomo vsi prišli v stik z virusom

»Imamo izbiro. Lahko se cepimo. Cepljenje je metoda, ki nam prinaša bistveno večjo varnost kot testiranje, saj testi niso dobro občutljivi in tudi testirati bi se morali res zelo pogosto, da bi ujeli vse tiste situacije, v katerih smo kužni,« pa je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kot je dejala, bo epidemije verjetno trajala še do pomladi. »Kužnost virusa je približno takšna kot pri noricah. Do pomladih bomo v stik z virusom verjetno prišli vsi,« je opozorila.

V svoji izjavi se je dotaknila tudi tragične smrti 20-letnice, ki je umrla po cepljenju s cepivom janssen. »Ljudje so dobili občutek, da cepivo neposredno ubija, medtem ko je bolezen nekaj, kar je daleč. Ta smrt je bila res boleča in nepotrebna, a vendar: s cepljenjem bomo preprečili številne nadaljnje smrti«. Izpostavila je, se je v Sloveniji v zadnjih tednih zaradi koronavirusa umrlo nekaj oseb starih okoli 30, 40 let in zova pozvala k cepljenju. Na vprašanje, ali meni, da bi moral minister Poklukar po smrti 20-letne Katje odstopiti, je dejala, da po njeno v tem primeru ne gre za objektivno odgovornost.

Kdo se naj cepi s tretjim odmerkom?

Bojana Beović je še dejala, da potekajo pogovori glede tretjega odmerka. Povedala je, da so izraelske raziskave pokazala, da je tretji odmerek učinkovit. »Učinkovitost tretjega odmerka proizvajalca Pfizer je pri preprečevanju okužbe 95-odstotna,« je pojasnila. Najverjetneje bo posvetovalna skupina v prihodnjih dneh začela aktivneje priporočati cepljenje s poživitvenim odmerkom. Evropska agencija za zdravila je sicer odločitev glede uporabe trtjega odmerka prepustila posameznim državam. Pri nas se zaenkrat cepljenje s poživitvenim odmerkom priporoča starejšim od 65 let in tistim z oslabljenim imunskim sistemom. Vsakdo pa se lahko odloči za ponovno cepljenje po preteku šestih mesecev od cepljenja. Kot je dejala Beovićeva, se glede teh priporočil zgledujejo po nekaterih drugih državah. A v Nemčiji in Franciji že zdaj vse, ki so bili cepljeni s cepivom janssen, vabijo na tretji odmerek še pred iztekom šestih mesecev od cepljenja.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 1429, kar je 123 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 759 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 53 več kot dan prej. V četrtek so v Sloveniji ob 6867 PCR-testih potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom, Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je število aktivnih okužb v državi zvišalo za 1136 in trenutno znaša 16.040.

Danes zjutraj je bilo zaradi covida-19 hospitaliziranih 440 bolnikov, kar je 19 več kot včeraj. Na enotah za intenzivno nego jih je ležalo 122 (včeraj 120). Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 31 let, na intenzivni negi pa kot najmlajšega zdravijo 35-letnega bolnika.

Precepljenost v Sloveniji ostaja na nizki ravni. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.182.060 ljudi oziroma 56 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 66 odstotkov oseb, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 53 odstotkov celotne populacije ali 1.109.508 oseb. Med polnoletnimi jih polno cepljenih 62 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 73 odstotkov. Po podatkih vlade so v sredo cepili skupno 6450 oseb.

75 odstotkov kritično bolnih ni bilo cepljenih

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je na današnji novinarski konferenci vse, ki niso cepljeni, znova pozvala, naj to čim prej storijo. Kot je dejala, je cepljenje ena najbolj učinkovitih metod za obvladovanja epidemije covida-19, kar se je izkazalo pri zaustavljanju hospitalizacij in smrtnosti.

Pojasnila je, da cepljenje ne prinaša absolutne zaščite, preprečuje pa hujši potek bolezni. »Imamo kar nekaj prej popolnoma zdravih starostnikov, ki niso bili cepljeni, in so sicer preživeli, a imajo hude posledice in niso več sposobni samostojnega življenja,« je opozorila. Kot sama ugotavlja, smo se na naraščajoče številke okuženih in hospitaliziranih žal kar nekako navadili. Pri tem pa pozabljamo, da so za temi številkami ljudje, ki imajo družine, prijatelje.

Po besedah infektologa Matjaža Jereba so intenzivni oddelki kritično mesto, kjer se lahko zdravstvo zlomi. V zadnjih dveh tednih se soočajo s počasnim, a vztrajnim porastom števila bolnikov tudi tam. Trenutno je povprečna starost bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, 62 let, najmlajša bolnica pa je stara 35 let.

Kot je dejal, je med bolniki na intenzivnih oddelkih vsaj 75 odstotkov takih, ki niso cepljeni, med tistimi, ki so bili cepljeni, pa je pet od 12 takih s hudo imunsko motnjo. Ostali so starejši in imajo sočasno tudi druge kronične bolezni.

Poživitveni odmerek Pfizerja 95-odstotno učinkovit

Mateja Logar, vodja strokovne skupina za zajezitev covida-19 je pojasnila, da je poživitveni odmerek 95-odstotno učinkovit. »Priporočamo ga po šestih mesecih od zadnjega cepljenja, predvsem za vse starejše od 65 let in tiste, ki imajo pridružene bolezni. Raziskave iz tujine kažejo, da po poživitvenem odmerku pride do izrazitega porasta protiteles, še bistveno bolj kot po drugem odmerku,« je povedala. Dodala je, da je v Evropi za poživitveni odmerek predvideno cepivo Pfizer, in da ga lahko prejmejo vsi, tudi tisti, ki so cepili z vektorskimi cepivi kot sta AstraZeneca in Janssen.

Glede nove različice, o kateri je pred dnevi govoril direktor NIJZ Milan Krek, pa je dejala, da so različico v Veliki Britaniji potrdili v 10 odstotkih primerov, nekaj jih je bilo tudi v ZDA, Izraelu in na Danskem. »Trenutno kaže, da nova različica verjetno ne vpliva na hitrejše širjenja virusa, ampak je razlog za to v slabšem samozaščitnem vedenju,« je pojasnila.

Počitnice raje preživimo z družino

Logarjeva med krompirjevimi počitnicami, ki se začenjajo v ponedeljek, ljudem svetuje, da jih preživijo v krogu družine. Na prostem naj se držijo varne razdalje, v notranjih prostorih pa uporabljajo maske, prostore vsaj enkrat na uro prezračijo, razkužujejo roke in se nasploh vedejo samozaščitno. »Če imamo kakšne bolezenske znake, ostanimo doma. Če simptomi ne izzvenijo, se testirajmo in doma počakajmo na izvid,« je opozorila.

Trenutno so po njenih besedah glavna žarišča okužb razna študentska druženja, zabave in zasebna druženja ter delovna mesta.