V bolnišnicah zdravijo šest covidnih bolnikov več kot dan prej, za dva pa se je zmanjšalo število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. V torek je umrlo pet oseb več kot dan pred tem.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 14.029 aktivnih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 1198, kar je 131 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 664 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 47 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.180.046 ljudi oziroma 56 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 66 odstotkov oseb, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva je cepljenih 52 odstotkov celotne populacije oziroma 1.103.994 oseb. Med polnoletnimi jih je s prvim odmerkom cepljenih 66 odstotkov in polno cepljenih 62 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa je z enim odmerkom cepljenih 77 odstotkov in polno cepljenih 73 odstotkov prebivalstva.

Po podatkih vlade so v torek cepili skupno 3370 oseb. Poživitveni odmerek je doslej prejelo 33.058 ljudi, je objavljeno na danes posodobljeni spletni strani NIJZ. V Sloveniji je sicer na voljo nekaj več kot 760 tisoč odmerkov cepiva, od tega 544 tisoč od Pfizerja.

Krek: Smo že v novem valu epidemije

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se na zahodu Evrope zaradi visoke precepljenosti število okužb od konca avgusta letos zmanjšuje, vse slabše pa so razmere na vzhodu, zlasti v Litvi, Latviji, Estoniji, Bolgariji, Romuniji in Sloveniji. »Prihajamo v zimsko obdobje, zato se ljudje bolj pogosto zadržujemo v notranjih prostorih, kjer je večja možnost za okužbe. Lahko računamo, da se bo število okuženih še povečevalo, predvsem v državah, ki so slabše precepljene, med take žal sodi tudi Slovenija. Cepljenje je namreč tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbami, obolelostjo in smrtmi,« je opozoril Krek.

Glede na strm porast števila okužb, sedemdnevne in 14-dnevne incidence ter dvig reprodukcijskega števila, smo po njegovi oceni že v novem valu epidemije. »V državah s slabšo precepljenostjo je tudi vse več smrti zaradi covida. Večina teh smrti je nesmiselnih, saj bi ti ljudje ob večji precepljenosti verjetno preživeli,« je povedal in dodal, da je v Sloveniji od 26. junija letos za novim koronavirusom umrlo že 239 oseb.

Največ okužb med mladimi in starimi od 35 do 44 let

Po petkovih podatkih znaša delež okuženih v najbolj ogroženi starostni skupini, torej med starejšimi od 65 let, šest odstotkov. Največ, 19 odstotkov okuženih, je v slabše precepljeni starostni skupini od 15 do 24 let, prav tako 19 odstotkov pa tudi med ljudmi, starimi od 35 do 44 let. Po drugi strani je najvišji delež hospitaliziranih, nad 20 odstotkov, med starejšimi od 55 let.

Število hospitaliziranih se je po Krekovih besedah zvišalo s štiri na pet odstotkov okuženih, pri čemer opozarja, da so »te postelje vzete ostalim programom, zato mnogi ne morejo priti do nujnih zdravstvenih posegov«. »Ker obenem primanjkuje kadra za delo s covidnimi bolniki, se čakalne dobe seveda še podaljšujejo,« je povedal Krek. Ob tem se povečuje tudi število bolnikov v intenzivni negi - ko jih bo več kot 130 bo, kot je dejal, »treba aktivirati rezerve«.

Prihaja nova, še bolj kužna različica

Krek je povedal, da v Evropi še naprej prevladuje različica delta, pri čemer pa zadnje informacije iz Velike Britanije kažejo, da se »rojeva nova različica, ki je za še 20 odstotkov bolj kužna od delte«. Kaj več o tej različici za zdaj še ni znanega,

»Epidemije še zdaleč ni konec, čeprav se nekateri obnašajo kot da je. Povečuje se število okuženih, hospitaliziranih in umrlih, po drugi strani pa vse prepočasi raste število cepljenih, ne upošteva se dovolj pogoja PCT, popuščamo pa tudi pri preventivnih ukrepih, kot so nošnja mask, upoštevanje razdalje, prezračevanje...« je opozoril Krek.

Kot je dejal, je skrajni čas, da se zresnimo. »Samo če se bomo držali pravil, se lahko ubranimo tega virusa. Razumeti moramo, da se sicer lahko tragično konča, zlasti za starejše. To ni igra. V zadnjem letu smo izgubili za manjše mesto ljudi,« je posvaril vse, ki se tega ne držijo ali se pravilom poskušajo izogniti z lažnimi potrdili.

Krek ugotavlja, da nam primanjkuje solidarnosti. »Namesto, da bi se poenotili, se še vedno igramo. Še zmeraj nam ni jasno, s čim imamo opravka.« PCT je po njegovem prepričanju »orodje, ki odpira družbo, da lahko hodimo v šole in službe. »Daje nam svobodo, zato bi ga morali varovati kot punčico svojega očesa,« je dodal in opozoril, da je treba zaupati stroki ne pa nepreverjenim informacijam na Facebooku. »Države, kjer so ljudje zaupali stroki in zdravnikom, nimajo več mask niti PCT pogoja.« V nasprotnem primeru pa nas, kot je dejal, lahko kmalu spet čaka novo zaprtje družbe.