Visok poraz v Splitu proti Hrvaški je dal misliti selektorju nogometne reprezentance Matjažu Keku. V medijskih nastopih še ni bil tako neposreden in morda bo to pomagalo, da se bo del njegovih izbrancev zbudil iz cone udobja in prikazal odgovornejši odnos do državnega dresa. »Popravnih izpitov nimamo več. Štejejo samo še točke,« poudarja Matjaž Kek pred zadnjimi štirimi tekmami v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.

Pot v Katar je za Slovenijo zelo oddaljena, a oktober še lahko premeša karte v boju za dodatne kvalifikacije. Delno prenovljeno Kekovo selekcijo najprej čaka gostovanje na Malti, nato se bo reprezentanca prvič po šestih letih predstavila občinstvu v Mariboru proti Rusiji. »Marca in septembra smo imeli težave na tretjih tekmah v šestih dneh, zdaj sta pred nami samo dva obračuna. Ker bo tekma z Malto šele v petek, bomo imeli več časa za pripravo. Ne bomo govorili samo o kvaliteti igre, ampak tudi o odnosu do reprezentance. Upam, da so igralci ugotovili, da moramo biti boljši, odločnejši in agresivnejši. V nasprotnem primeru nimamo možnosti,« je Matjaž Kek ob objavi seznama igralcev začel pogovor z novinarji na Brdu pri Kranju.

O tem, kaj lahko naredi selektor za boljšo podobo reprezentance.

To je moje poslanstvo in spada v opis delovnih nalog. Selektor postavlja reprezentanco in za njo odgovarja. Uspešni so tisti trenerji, ki jim uspe. Ob zavedanju pomanjkljivosti moramo tudi priznati, da ni bilo vse tako slabo. Tekma proti Malti bo pokazala, kakšen značaj ima reprezentanca, saj se bodo kvalifikacije v Valletti prelomile v eno ali drugo smer. Igrišče ponudi sliko in pokaže resnico.

O povratnikih in novincih (Verbič, Tijanić, Elšnik, Karničnik, Kolmanić).

Nekateri igralci so priključeni, ker želimo izboljšati elemente, ki šepajo. Nameravam jih preizkusiti v oktobrski akciji in prepričan sem, da bodo upravičili vpoklic. Verbič znova igra v Kijevu in je tip igralca, ki zna »zakuriti«, reagirati, dati svežo kri. Tijanić dobiva vse več priložnosti v Turčiji in lahko rešuje situacije ena na ena. Karničnik dobro nastopa za Muro, Elšnik pa je kapetan Olimpije in je šel skozi vse reprezentančne selekcije. Z levo nogo ima potezo več. Kolmanič nastopa v ZDA in morda se njegov prihod zaradi tega lahko še nekoliko zaplete. Bojan Jokić? Slovenija nima luksuza, da lahko kogar koli odpiše iz reprezentance, a v tem trenutku imajo Balkovec, Kolmanič in Jurčević prednost pred Jokićem.

O kritičnem razmišljanju.

Ob zavedanju odgovornosti, da igramo za reprezentanco, je kritičnost na mestu. Če ima kdo s tem težave ali pa se je v kritiki prepoznal in ni dovolj objektiven, da prizna napake, nastane problem. Na igrišču nismo niti približno takšni, kot bi si želel, čeprav smo nekaj tekem odigrali zelo dobro. Dovolj imam alibijev tako v nogometu kot življenju. Na nikogar nisem kazal s prstom, do nikogar nisem bil nespoštljiv, sem pa povedal, kar sem videl in čutil. Morda bi bilo za koga boljše, če bi deloval v rokavicah.

O težavah na zadnjih gostovanjih (Rusija, Ciper, Hrvaška…).

V ligi narodov smo dobro igrali v gosteh in tudi osvojili nekaj točk. V Rusiji smo solidno igrali, a izgubili. Na Hrvaškem se nam je zgodila katastrofa, Cipra pa raje sploh ne bi omenjal. Bili smo preslabi, preskromni, premalo ambiciozni, zdaj pa je treba narediti vse, da zadevo obrnemo v pozitivno smer. Čaka nas zahtevno gostovanje v Valletti, kjer so se vsi pošteno namučili.

O oktobrskih tekmah z Malto in Rusijo.

Razmišljati je treba samo o prvi odločilni tekmi z Malto, ki ima predznak, da jo je treba odpraviti s petimi goli razlike, vendar v realnosti ni tako. Malta igra doma odločneje in bolj hrabro kot v gosteh. Tri gole so zabili Cipru. Gre za tekmeca z dobro obrambo in organiziranostjo. Če bo odnos naše reprezentance vprašljiv tudi v Valletti, potem to ne bo peljalo nikamor več. Moramo biti raznovrstni v napadu, ohranjati koncentracijo in se obnašati odgovorno, da se ne bo kaj zakuhalo iz protinapadov.

O izboljšanju razlike v golih, ki lahko na koncu odloča o drugem mestu.

Pred tem je treba začeti razmišljati, kako bomo zmagali na kakšni tekmi. Negativno razliko v zadetkih smo si zakuhali v Splitu, zato je najprej treba osvajati točke, da bo tudi razlika v golih boljša.

O komunikaciji z Josipom Iličićem.

To, da je po zamenjavi v Splitu takoj odšel v garderobo, zame sploh ni dogodek, ampak kaže na reakcijo razočaranega igralca, kar je v športu sprejemljivo. Z Iličićem sva se pogovarjala dan po tekmi s Hrvaško in tudi pred nekaj dnevi. Tekme Atalante so pokazale, da je v vse boljšem stanju.

O podaljšanju pogodbe z NZS do evropskega prvenstva 2024.

Najprej je treba končati kvalifikacije za svetovno prvenstvo in narediti analizo. Takrat bomo ugotovili, ali obstaja obojestransko zadovoljstvo in pripravljenost za nadaljnje sodelovanje. Ne gre za vprašanje financ. Prejšnjo pogodbo sem sklenil v dveh minutah, novo lahko v eni minuti. Po vsem, kar se je dogajalo v zadnjem času, neprestano razmišljam, kako bi lahko bili boljši. Pričakovanja so visoka in treba je stremeti k višjim ciljem. Narediti je treba vse, da bo Slovenija boljša kot v zadnjem obdobju.