Čeprav brez osvojene točke, je slovenska nogometna reprezentanca z dvignjenimi glavami odpotovala iz Sočija, kjer je na drugi tekmi kvalifikacij za Katar 2022 pustila soliden vtis. Rusijo je do zmage z 2:1 popeljal izkušeni napadalec Artem Dzjuba, ki so mu gostje dovolili preveč svobode. »Imam občutek, da bi se dalo iztržiti več,« je skelelo selektorja Matjaža Keka.

Kek: Za poraz smo krivi sami

Slovenija je imela pred 13.000 ruskimi navijači več od igre, vendar je v drugem polčasu jalovo napadala za izenačenje. Veliko je bilo kombinacij in uporabnih žog v kazenski prostor, a nobenega resnega strela, ki bi zatresel olimpijski stadion Fišt. »Ruska zmaga je zaslužena, saj je nasprotnik izkoristil, kar smo mu ponudili. Žal mi je, da na koncu naša velika želja ni prinesla izenačenja. Ko smo vedeli, kaj želimo, smo Rusijo držali v šahu. Za poraz smo krivi sami. Ker smo dovolj samokritični, bomo razloge iskali zgolj pri sebi z menoj na čelu,« je razložil Kek. Njegova reprezentanca je izgubila prvič po devetih tekmah, vratar Jan Oblak pa je v Sočiju pobral žogo iz svoje mreže po 575 minutah, ker tudi ni imel čvrste opore soigralcev.

Nerešljiva uganka za slovensko vrsto je bil 32-letni ruski kapetan Dzjuba, ki je v kazenskem prostoru spretno izkoriščal svojo moč in višino. Pri prvem zadetku ga je izpustil Miha Zajc, pri drugem pa Miha Mevlja ni smel narediti prekrška, da ne bi prejel rdečega kartona. »Dvoboji z Dzjubo so vedno zahtevni. Zelo kakovostno se zagradi in kaznuje nasprotnika za vsako napako. Na odbite žoge smo reagirali prepočasi, brez prave dinamike in premalo odločno,« je analiziral Kek. Njegov najboljši igralec je bil znova Josip Iličić, ki je Slovenijo z diagonalnim strelom z razdalje vrnil v igro še pred odmorom. Na igrišču je čaral z globinskimi podajami, preigravanji, podajami s peto… »Vesel sem, da ima veliko voljo za igranje, čeprav med tekmo prejme ogromno udarcev. Nastopa s prepričanjem, da je treba dati vse za ekipo. V tej reprezentanci je enakovreden z drugimi,« je izpostavil selektor.

Na Cipru brez Mevlje in Šporarja

Poraz na gostovanju v Rusiji ni tragičen, saj je Slovenija v kvalifikacije krenila z odmevno zmago proti Hrvaški in ima na lestvici tri točke. Po dveh krogih je v veliko boljšem položaju kot Slovaška, ki je po remiju s Ciprom igrala neodločeno tudi z Malto. Vznemirljivo potovanje proti svetovnemu prvenstvu se bo za slovensko vrsto nadaljevalo jutri popoldne v Nikoziji. Nasprotnik bo Ciper, ki se je z obrambno igro izkazal na Reki in proti Hrvaški izgubil samo z 0:1. »Zdaj prihajajo tekme, ko bo treba osvajati točke,« opozarja Kek, ki bo posegel v udarno enajsterico. Miha Mevlja zaradi rumenih kartonov nima pravice nastopa, Andraž Šporar pa je iz Rusije odpotoval na Portugalsko. Njegov klub iz Brage je namreč vztrajal, da predčasno zapusti reprezentanco, saj bi moral po prihodu s Cipra prestajati obvezno štirinajstdnevno karanteno. Na dan tekme z Rusijo je tudi Hannover izrazito pritiskal za vrnitev Jake Bijola, ki je obe tekmi v zadnjih dneh začel od prve minute.

»S tem moramo v teh časih očitno živeti, a naše razmišljanje je že usmerjeno v tekmo s Ciprom, ki bo prav tako zahteven nasprotnik. Zagotovo se ne bomo kar sprehodili do zmage. Hrvaška in Rusija sta drug kaliber reprezentanc, kot smo jih poznali v ligi narodov. Do določenih zadev smo pokazali preveč spoštovanja, a napake so sestavni del športa. Vedeli smo, da v kvalifikacijah ne bo šlo brez poraza. Izgubljajo tudi boljše ekipe, kot je Slovenija,« je sklenil Matjaž Kek in včeraj že vodil trening v Nikoziji.