V nedeljo so sicer opravili tudi 9221 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

V bolnišnicah se zdravijo trije bolniki več kot dan prej, intenzivno nego pa jih potrebuje sedem več. Najmlajši bolnik s covidom-19 je star 26 let, na intenzivnem oddelku pa zdravijo 27-letnika.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.211 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje pa znaša 1039. Sedemdnevno povprečje se je glede na soboto zvišalo za enega. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 624 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za tri.

»Podatki glede cepljenja so zadnje dni vzpodbudni,« je dejala vladna govorka Maja Bratuša. Z enim odmerkom je cepljenjih 52 odstotkov prebivalstva, polno cepljenih pa je 46 odstotkov.

Stanje v domovih za starejše dokazuje, da je cepivo učinkovito

Glede stanja v domovih starejših je na novinarski konferenci govoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Precepljenost ocenjuje kot zelo dobro, saj jih je med stanovalci DSO cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev. Ponekod je že steklo cepljenje s tretjim odmerkom, do danes ga je prejelo 6,2 odstotka oskrbovancev v DSO. Med zaposlenimi v DSO je precepljenost dosti slabša, polno cepljenih je le 60 odstotkov.

Kljub visoki precepljenosti med stanovalci pa je Cigler Kralj povedal, da prihajajo v obdobje, ko se tudi v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih ponovno srečujejo s porastom okužb z novim koronavirusom. Čeprav število okužb ni visoko, pa beležijo njihovo hitro rast.

Kot je dejal minister, je situacija v domovih starejših bistveno drugačna kot pred letom dni, ko cepivo še ni bilo na voljo. Od začetka avgusta do danes je bilo namreč okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih, umrlo je 9 oskrbovancev DSO. Še enkrat je pozval zaposlene v domovih starejših in socialno-varstvenih zavodih, naj se cepijo in s tem poleg sebe zaščitijo tudi najranljivejše skupine prebivalstva.

PC za zaposlene v DSO in posebnih socialno-varstvenih zavodih?

Minister Cigler Kralj je še poudaril, da samo dosledno upoštevanje in preverjanje pogoja PCT omogoča, da so domovi starejših odprti. Na vprašanje, ali ne bi bilo nermara smiselno pogoj PC (ki bo s 1. oktobrom začel veljati v državni upravi) zapovedati tudi med zaposlenimi, ki skrbijo za najranljivejše v družbi, je odgovoril pritrdilno.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 s pričetkom ob 11. uri.