Potem ko je Roglič nesrečno padel v tretji etapi Dirke po Franciji in je moral dirko nadaljevati s hudimi poškodbami, so naporne gorske etape terjale svoj davek.

»Za to smo se odločili skupaj,« je dejal Roglič. »Nima smisla nadaljevati. Zdaj je čas, da si opomorem in se osredotočim na svoje nove cilje. Zelo sem razočaran, da moram zapustiti dirko, a ostajam optimističen. «

»Takoj po nesreči v tretji etapi nisem mislil, da bodo poškodbe pomenile moj odhod s Toura. Po nekaj dneh sem videl, da pri okrevanju ne napredujem. Čeprav sem se presenetil na kronometru, sem imel zadnje dni spet slab občutek. Dolge in težke etape terjajo svoj davek. Zdaj se bom osredotočil na okrevanje,« je še dodal Primož Roglič.

Prihodnost vsaj kratkoročno prinaša nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, če bo 31-letnik pravočasno okreval. Prvi kolesar Mednarodne kolesarske zveze je predviden tako za nastop na cestni dirki (24. julij) kot v vožnji na čas, ki bo štiri dni kasneje.

Kisovčanu sta padca prav tako odnesla zmago na prestižni večdnevni dirki Pariz–Nica, na kateri je zanesljivo vodil pred zadnjo etapo. Kasneje pa je dobil dirko po Baskiji in se nato po slabšem nastopu na Liege–Bastogne–Liege v celoti posvetil pripravam na Tour.

Danes gorska etapa od Clusesa do Tignesa

Roglič je kljub dvomesečni odsotnosti z dirk na francosko pentljo prišel kot eden glavnih favoritov za zmago poleg Pogačarja, že v prvi in tretji etapi pa sta ekipi načrte prekrižala padca. Prvega je povzročila ženska s kartonskim napisom, v katerega se je zaletel Nemec Tony Martin, prek njega pa je padel tudi Roglič in si poškodoval ramo. V tretji etapi je v zaključku hitre etape na ozkih bretonskih cestah padel še trdo treščil na zadnjico, zaradi česar je imel ob obvezah zaradi številnih odrgninah še dodatne težave pri sedenju na kolesu.

Sprva je v peti etapi dobro opravil vožnjo na čas, jo končal kot sedmi s 44 sekundami zaostanka za Pogačarjem, v zahtevni sedmi in osmi etapi pa je izgubil stik z glavnino ter zaradi velikega zaostanka ostal brez boja za skupno zmago.

Dirka po Franciji se bo danes nadaljevala z deveto, prav tako gorsko etapo od Clusesa do Tignesa. Rumeno majico bo branil Pogačar, ki si je s samostojno vožnjo v osmi etapi privozil 1:48 minute naskoka pred drugim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma), medtem ko tretji Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana-Premier Tech) zaostaja že 4:38 minute.

Tudi van der Poel predčasno sklenil letošnji Tour

Pred današnjo deveto etapo Dirke po Franciji je odstopil tudi Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kolesar Alpecin-Fenixa, ki je šest dni nosil rumeno majico vodilnega, se bo zdaj posvetil pripravam na olimpijske igre v Tokiu. Tam bo nastopil v gorskem kolesarstvu.

Van der Poel je na letošnji francoski pentlji do rumene majice prišel po zmagi v drugi etapi na »bretonski zid«. S tem je uresničil sanje svojega preminulega dedka, Francoza Raymonda Poulidorja, ki kljub sedmim etapnim zmagam na Touru nikoli ni oblekel majice vodilnega.

Kasneje je 26-letni Nizozemec vodstvo v generalni razvrstitvi uspešno branil vse do sobotne osme etape od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda. V njej pa je na 44. mestu zaostal 21:47 minute za zmagovalcem, Belgijcem Dylanom Teunsom (Bahrain Victorious), rumeno majico pa je pred današnjo traso od Clusesa do Tignesa (144,9 km) predal slovenskemu asu Tadeju Pogačarju.

»Na žalost danes ne bom startal. Z ekipo smo se odločili, da je zame najbolje, da odstopim in se posvetim pripravam na olimpijske igre. Vedeli smo, da bo zahtevno. Imam še druge cilje, ki bi jih bilo nemogoče uresničiti, če bi vse tri tedne ostal na Touru. Zagotovo se bom vrnil prihodnje leto,« je pred etapo organizatorjem Toura dejal van der Poel.

Preizkušnja v olimpijskem krosu v gorskem kolesarstvu bo v Tokiu na sporedu 26. julija. Dan kasneje bo še ženska preizkušnja, na kateri bo nastopila Tanja Žakelj.