Na 3417,5 kilometra dolgi dirki z 21 etapami (osem ravninskih, šest gorskih, pet hribovitih in dva posamična kronometra) bodo nastopili tudi štirje Slovenci v dresih štirih različnih ekip: Tadej Pogačar (UAE Emirates), Primož Roglič (Jumbo-Visma), Matej Mohorič (Bahrain-Victorius) in Luka Mezgec (BikeExchange). Na največji svetovni stavnici je glavni favorit Pogačar (kvota 2,50) pred Rogličem (3,00), sledijo jima trije kolesarji ekipe Ineos-Grenadiers: Britanec Geraint Thomas (6,00), Ekvadorec Richard Carapaz (7,50) in Avstralec Richie Porte (21,00). Toda nekdanji španski kolesar Alberto Contador, dvakratni zmagovalec Toura v letih 2007 in 2009 (zmago 2010 so mu odvzeli zaradi pozitivnega dopinškega testa), stavi na Rogliča: »Ne morem napovedati, kdo bo na koncu tretji, za zmago se bosta udarila Roglič in Pogačar, odločale pa bodo, tako kot že lani, malenkosti. Če bi moral za zmago izbrati enega izmed njiju, bi se odločil za Rogliča.«

Tadej Pogačar je lani slavil dan pred svojim 22. rojstnim dnem in postal drugi najmlajši zmagovalec v zgodovini dirke. Najmlajši ostaja Francoz Henri Cornet, ki je slavil davnega leta 1904 (star 19 let in 355 dni), ki pa je prvo mesto osvojil šele po diskvalifikaciji rojaka Mauricea Garina. Pogačar je lani dobil tri etape in na cilju oblekel tri majice od štirih: rumeno za skupno zmago, pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja. Letos bo fant s Klanca pri Komendi, ki bo dirkal s startno številko ena, peti najmlajši na Touru (22 let in 279 dni), pred startom pa si je v živo ogledal trase kar devetih etap.

Roglič je prinesel pločevinko piva

»Privilegij je vrniti se na Tour v vlogi branilca naslova. Sproščen sem in verjamem vase. Šli bomo iz dneva v dan in se trudili, da česa ne zas… Konkurenca bo močna, a mi se osredotočamo zgolj nase. Imamo odlično ekipo, verjetno boljšo kot lani, v kateri vlada dobro vzdušje. Ne počutim se kot lider in fantom ne ukazujem, kaj morajo početi na cesti. Zame je pomembno samo to, da sem dober v skupni razvrstitvi, ne pa, da jim ukazujem,« pravi Tadej Pogačar, njegov hotelski »cimer« v času dirke pa bo danski vrstnik Mikkel Bjerg, specialist za kronometer in svetovni prvak do 23 let.

Primož Roglič bo že četrtič nastopil na dirki vseh dirk, na novinarsko konferenco v Brestu v pokrajini Bretanja, ki gosti uvodni etapi, pa je nepričakovano prinesel pločevinko brezalkoholnega piva. Na vprašanje, zakaj je to storil, je v šaljivem slogu odgovoril, da z namenom narediti nekaj reklame za njihovega sponzorja. »Na start sem prišel neposredno z višinskih priprav, kar se je doslej večinoma dobro obneslo. Sem dobro pripravljen in se počutim precej samozavestno. Imamo zelo močno ekipo, v kateri so fantje dobro pripravljeni in v katere zares verjamem. Kako dober sem, se bo pokazalo že na začetku. Komaj čakam, da se začne, saj v zadnjih dveh mesecih nisem nič tekmoval, ampak le treniral,« je pojasnil Primož Roglič.

Mezgec in Mohorič čakata na prvo

Lani je Roglič, številka ena na svetovni lestvici mednarodne zveze Uci, zmago izgubil predzadnji dan na gorskem kronometru. O dveh letošnjih zelo ravninskih vožnjah na čas pa Zasavec meni: »Ogledali smo si obe trasi, kako odločilni bosta za skupno razvrstitev, pa se bo seveda pokazalo šele na koncu. No, lani sta bili kar ključni, še posebej druga. Na kronometru lahko pride do velikih časovnih razlik, zato smo mu letos načrtno namenili precej več časa za trening. Kako uspešen je bil trening, bo pokazala dirka.«

Zaradi okužbe s koronavirusom – čeprav je bil pred tem že cepljen – je Luka Mezgec izgubil precej treninga in dirk, vseeno pa pravi, da je trenutno pripravljen 98-odstotno. Na lanskem premiernem Touru je dosegel dve etapni drugi mesti, še vedno pa čaka na premierno zmago. »Po dolgem trenažnem procesu in enem mesecu višinskih priprav sta bila forma in počutje neznanki, toda za zdaj je vse dobro. V precej raznoliki ekipi nimamo izbranega vodje v boju za generalno razvrstitev, naš cilj so bolj etapne zmage. Moje noge so zelo dobre in sem kar optimist,« ocenjuje 32-letni Luka Mezgec, najstarejši v ekipi BikeExchange, ki bo glavni pomočnik Avstralca Michaela Matthewsa.

S posebno majico za naslov državnega prvaka Slovenije, ki ga je drugič po letu 2018 osvojil v nedeljo v Kopru, bo v Franciji vozil Matej Mohorič. Na letošnjem Giru je bil v dobri formi, vendar je po hudem padcu pristal v bolnišnici s pretresom možganov in številnimi ranami po telesu. Na Touru se bo podal v lov za etapno zmago, ki mu na treh največjih dirkah na svetu še edina manjka. »Pričakovanja so visoka, tako moja kot ekipna, glavni cilj pa so seveda etapne zmage. Kar precej etap mi je zelo pisanih na kožo. Ko bodo pobegi, bom skušal biti zraven in doseči čim boljši rezultat. Sem dobro pripravljen in komaj čakam na start,« napoveduje 26-letni Matej Mohorič iz Podblice, ki je dobil po eno etapo na Vuelti 2017 in Giru 2018, manjka mu le še na Touru, skušal pa jo bo osvojiti v svojem tretjem (zaporednem) nastopu v Franciji.