Laura Freudenthaler: Zgodba o duhu (Pivec, 2020)

Avstrijka Laura Freudenthaler se slovenskim bralcem prvič predstavlja z Zgodbo o duhu. Osrednja junakinja, učiteljica klavirja Anne, si namreč vzame prosto leto, da bi se posvetila pisanju učbenika in lastnemu igranju, a njeno rutino izpodrinejo nove navade. V stanovanju, ki si ga že 20 let deli z možem Thomasom, se počuti čedalje bolj nelagodno, ko pa se v stanovanje priseli še neko dekle, pravzaprav nevidna prikazen, se Annina resničnost in domišljija zlijeta v eno. Prevod Tine Štrancar.

Muanis Sinanović: Beat v svetu (Lud Šerpa, 2021)

Muanis Sinanović se je dodobra uveljavil tako v pesniškem kot esejističnem in kritiškem kontekstu. Po zadnji zbirki poezije Krhke karavane je tu esejistična prozna knjiga Beat v svetu, v kateri nas avtor iz ljubljanskih popelje tudi v sarajevska predmestja. Kot angažiran opazovalec pronicljivo zapisuje mimobežne trenutke in pogovore, denimo o svoji postsekularni religiozni izkušnji in zavedanju dvojne identitete, njegova knjiga pa tako premaguje stereotipe in razbija ustaljene vzorce.

Iva Bezinović - Haydon: Moja babica ne ve, kdo sem (KUD Sodobnost International, 2021)

Slikanica Moja babica ne ve, kdo sem, ki jo je spisala hrvaška avtorica Iva Bezinović - Haydon, oriše nežen odnos med vnukinjo Emo in babico Zinko. Slednja začne nenadoma pozabljati, kje ima očala in kateri dan je, pa tudi druge dogodke in ljudi, zato pripoved otroke seznani s temo starosti in umrljivosti, pa tudi z idejo ohranjanja spomina in ljubezni. Domiselne ilustracije je dodala Hana Tintor, medtem ko je besedilo prevedla Jana Bauer.

Samo Rugelj: Na prepihu (Litera, 2021)

Nova pripoved Na prepihuSama Ruglja, ki smo ga nazadnje spoznavali skozi roman Resnica ima tvoje oči, je umeščena v poletje 2020. Gre za na videz idilično obdobje po prvem valu epidemije, ki je pretresla ves svet, pod vprašaj pa je postavila tudi avtorjevo prihodnje delo. Zadane rane je Rugelj celil z obiskovanjem narave in slovenskih gora, tam se je namreč z njega luščila plast pomladnih frustracij. A ko se je skoraj že osvobodil starih skrbi, je prišel zlovešči drugi val…