Tako kot pred 581 dnevi še nihče ni slutil, kakšne preizkušnje čaka svet v prihajajočem obdobju, si tudi takrat štirikratni zaporedni svetovni prvak v elitnem motociklističnem razredu motoGP Marc Marquez, ki je ravno slavil na dirki za veliko nagrado Valencie, zadnji v sezoni 2019, zagotovo niti v najbolj morastih sanjah ni mogel predstavljati, da bo natanko toliko časa čakal na svojo naslednjo zmago. A po njegovih znanih težavah s poškodbo in lovljenjem forme ter treh zaporednih odstopih na zadnjih treh letošnjih dirkah do današnje je bilo za marsikoga kar presenečenje, da mu je zmagovalno sušo po omenjenem številu dni »že« uspelo prekiniti. In to v veličastnem slogu, na enem izmed njegovih najljubših dirkališč, Sachsenringu v Nemčiji. Na njem je namreč slavil osmo zaporedno zmago v razredu motoGP, skupno pa 11. v vseh razredih na tem dirkališču ter 57. v karieri v razredu motoGP. Postal je prvi dirkač po legendarnem Giacomu Agostiniju z vsaj osmimi zaporednimi zmagami na istem prizorišču; Italijan ima sicer kot rekorder še eno več, in sicer na Finskem.

»To je eden najpomembnejših trenutkov v moji karieri po enem izmed najtežjih obdobij,« je takoj po dirki povedal Marc Marquez, ki je nato, vidno ganjen, potreboval nekaj časa, da je strnil misli. »Pred koncem tedna sem bil odločen, da se bom tokrat, ne glede na zadnje tri zaporedne odstope, boril za stopničke, zelo malo pa sem imel upanja na zmago. A ko sem neposredno pred dirko videl, kakšne so razmere, sem vedel, da je priložnost izjemna. Ko je za nameček padlo nekaj dežnih kapelj, pa sem si rekel, da je to moja dirka. Pritisnil sem še močneje, tvegal…« je razlagal Marquez, spet obmolknil in zaključil: »Bilo je zelo težko, zaradi vseh spominov na dogodke zadnjega časa. A nam je uspelo in nam bo znova!«

Marquez, ki je v skupnem seštevku s 25 točkami (do te dirke jih je imel le 16) napredoval na 10. mesto, je sicer odpeljal popolno dirko, saj se je odločno pognal že s starta in takoj prevzel vodstvo, ki ga nato ni več spustil iz rok. To sicer ne pomeni, da se dirkaču Honde za zmago ni bilo treba truditi, saj ga je v zadnjem delu dirke, sicer kot edini, preganjal zmagovalec zadnje dirke Miguel Oliveira, a dohiteti ga Portugalec na KTM vseeno ni mogel. »Vse skupaj me je spominjalo na lovljenje mačke in miši. Proti koncu je sicer bilo kar razburljivo, uspelo mi je priti blizu, a nikdar zares zraven. Kljub temu sem zadovoljen, drugo mesto za Marquezom na tem dirkališču sprejmem z odprtimi rokami vsak dan v letu,« je povedal Oliveira, medtem ko je tretjeuvrščeni Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) dodal: »Stopničke so zame vredne zlata. Ta konec tedna sem ves čas trpel, na dirki pa sem se boril do konca. Bolje ne bi mogel opraviti svojega dela in se že veselim nadaljevanja sezone.« Quartararo je sicer še povišal prednost v skupnem seštevku, saj je bil njegov najbližji zasledovalec in rojak Johann Zarco (Ducati Pramac) danes šele osmi, skupno tretji Avstralec Jack Miller pa šesti.

Naslednja preizkušnja bo že konec tedna VN Nizozemske v Assnu.