Fužinski gamsi niso nova vrsta sodoprstih kopitarjev, ki jih prav tako lahko srečate v gorskem svetu, kjer navadno kraljujejo. Gre, kot se predstavijo, za »neuradno amatersko planinsko društvo«, ki izvira iz betonskega središča Fužin, iz dnevnega centra CONA Korak na Preglovem trgu. Kot pove Staš Štrukelj, so za oblikovanje skupine dali pobudo mladi sami.

Stroške pokrivajo z donacijami

»Med pogovorom v dnevnem centru so omenili željo, da bi osvojili Triglav. Idejo se nam je zdela seveda odlična. Večina teh mladostnikov ni imela izkušenj s planinstvom, kaj šele z gorami. Večina ni bila niti fizično pripravljena,« je v pogovoru povedal Štrukelj in dodal, da so s ciljem osvojiti Triglav začeli s Šmarno goro. Ljubljanskemu priljubljenemu vrhu je sledil vzpon na Nanos in sosednji Snežnik, pa na Veliki vrh, Kamniško sedlo in Kalški greben. »Vzpone smo stopnjevali in sredi leta 2019 bili že v dobri kondicijski pripravljenosti. Triglav je bil na dosegu roke, a nam žal ni uspelo dobiti spremstva dveh gorskih vodnikov, ki bi ju potrebovali za vzpon,« je povedal sogovornik. Zato pa je Triglav pred dvema letoma osvojila izvidnica Fužinskih gamsov. Ker so Fužinski gamsi dodatna dejavnost CONE Korak in kot taki niso financirani iz programskih sredstev, je ekipa primorana stroške pokriti z donacijami. »Leta 2020 nam je kljub omejitvam uspelo izpeljati nekaj izletov znotraj ljubljanske občine in kasneje osrednjeslovenske regije. Načrtovali smo tudi dvodnevni pohod po Karavankah, ki pa je žal zaradi slabega vremena odpadel.«

Na izlet se Fužinski gamsi praviloma odpravijo konec tedna, ker je večina mladih med tednom v šoli ali pa imajo druge obveznosti. »Med počitnicami načrtujemo počitniški program, ki bo vseboval več izletov v gore. Postopno spet dvigujemo zahtevnost, da bomo v prvem tednu avgusta našo zastavo razprli na Triglavu,« je povedal Štrukelj in dodal, da je njihovo prošnjo po donaciji spremstva gorskega vodnika uslišal Klemen Volontar, predsednik Združenja planinskih vodnikov Slovenije. »Odzvali so se tudi iz Gorske reševalne službe Ljubljana, kjer bodo dodatno podprli naš pohod.«

V gore tudi z invalidi

Mladostniki, ki jim občasno tudi med tednom uspe najti čas za skupno druženje in si, kot pravijo, radi pretegnejo noge s sprehodom na Golovec, Orle, Rašico in Šmarno goro, od lanskega leta aktivno sodelujejo tudi s Planinsko zvezo Slovenije oziroma njenim odborom Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP). »Naši mladostniki so pomagali gibalno oviranim v akciji Gibalno ovirani gore osvajajo. Sodelovanje je bilo za vse, tudi nas mentorje, izjemna izkušnja, nekateri mladostniki pa so še vedno v stiku z osebo, ki so ji pomagali osvojiti vrh,« je povedal sogovornik in dodal, da se že veselijo naslednje akcije, ki se letos začenja 29. maja, ko se bodo povzpeli na Mirno goro v Beli krajini, končuje pa konec oktobra z obiskom Tončkovega doma na Lisci.

Da omenimo, CONA Korak je dnevni center za starejše mladostnike, ki zaradi težav v odraščanju ali slabše socialno-ekonomske situacije doživljajo različne psihosocialne stiske. Vsebina njihovega dela temelji na vsakodnevnem neformalnem druženju, pogovorih, učenju, izletih, taborih, kontinuiranem tedenskem izvajanju delavnic ter športnih aktivnostih. Namen teh dejavnosti pa je preventivno delovanje, strukturiranje prostega časa, podpora ob doživljanju stisk, reševanje težav, učenje socialnih veščin, krepitev moči, spreminjanje vedenjskih vzorcev, utrjevanje socialnih vezi ter organizacija oziroma reorganizacija socialne mreže.