Na deseto obletnico sklenitve strateškega partnerstva med Slovenijo in Turčijo se je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu med obiskom pri svojem slovenskem kolegu Anžetu Logarju zavzel za poglobitev gospodarskega in političnega sodelovanja med državama. Oba z Logarjem sta se zavzela za bolj uravnoteženo blagovno menjavo med državama, ki se ta čas precej nagiba v prid turškemu izvozu v Slovenijo.

Logar je podobno kot drugim sogovornikom v teh dneh tudi Cavusogluju predstavil prednostne naloge Slovenije med njenim bližajočim se predsedovanjem EU, pogovor pa je tekel tudi o kriznih žariščih Sirije, Libije in Afganistana. Turčija sicer po taljenju odnosov z Brusljem v minulih mesecih pričakuje konkretna dejanja Unije pri poglabljanju carinske unije in vizumski liberalizaciji, kar je Cavusoglu vnovič ponovil tudi v Sloveniji. Toda Unija poudarja, da bo poglabljanje odnosov odvisno predvsem od turških dejanj.

Na naše vprašanje, kaj je Turčija pripravljena za poglobitev sodelovanja z Unijo postoriti glede spoštovanja človekovih pravic v svoji državi, je Cavusoglu dejal, da so opravili že veliko reform na tem področju, dodatne pa bodo še sledile. Slovenija si bo med predsedovanjem prizadevala za izboljšanje dialoga s Turčijo ter za napredek pri odprtih dosjejih, je pojasnil Logar.