Pred časom je Washington Post poročal o farmi rešenih živali v Arizoni, kjer ljudem za crkljanje s kravami zaračunavajo 75 dolarjev (dobrih 60 evrov) na uro. Lastnica farme Aimee Takaha prejme približno dvajset klicev v zvezi s to storitvijo na dan, obenem pa je tudi povedala, da je govedo, ki se rado objema, trenutno rezervirano vse do konca julija. Aimee Takaha tudi ne skriva presenečenja nad tako velikim zanimanjem. Na kmetiji je približno sto rešenih živali, med katerimi je tudi nekaj poškodovanih. Zanimanje za storitev, ki jo Takahova ponuja že pet let, pa je drastično naraslo šele v zadnjem letu. »Naše krave so kot vesele blazine, ki se rade pustijo objemati,« je povedala njihova oskrbnica.

Med devetimi govedi, ki so na kmetiji na voljo za objemanje, ima prav posebno mesto kastrirani angus, ki so ga rešili iz jarka. Moonicorn, kot so ga poimenovali, ima samo eno zdravo oko. Objemov je prav tako že navajena miniaturna krava Moochacha. Govedo se rado prevrne na bok in nasloni glavo v naročje ljudi. Včasih se jim pridruži puran z imenom Azalea, domače razpoloženi so tudi piščanci. Udeleženci so po njenih besedah pogosto zelo čustveni, nekateri se celo zaobljubijo, da bodo postali vegetarijanci, potem ko globoko pogledajo v velike rjave oči teh bitij.

Veliko zanimanje že pred pandemijo

Po pripovedovanju ljudi se zdi, da je imela večina »svojo« kravo že pred pandemijo. Kar pa ni presenetljivo glede na to, da je v zadnjih nekaj desetletjih osamljenosti v različnih državah vse več. Renee Behinfar, ki živi sama v Scottsdalu v Arizoni, se je zaradi pandemije popolnoma izolirala. Po nekaj časa pa se je pojavilo hrepenenje po toplini in dotiku. Ko ji je uspelo priti na vrsto, je prišla do težko pričakovanega objema s 1000 kilogramov težko kravo. »To je bil moj prvi pravi objem v zadnjem letu dni,« je povedala 43-letna Behinfarjeva, psihologinja, ki se je v objemu goveda tolažila celo uro. Ko je krava Sammy, ki so jo rešili iz mlekarne, položila glavo v njeno naročje in zaspala, je Behinfarjeva začela jokati. Po njenih besedah je bila pandemija čas osamljenosti brez primere. »Na koncu je res nisem hotela izpustiti,« je dejala.

Preživljanje časa z velikimi živalmi

Crkljanje krav je priljubljeno tudi na Nizozemskem, kjer mu pravijo »koe knuffelen«. Suzanne Vullers, ki je po rodu iz Nizozemske, ponuja gostom na svoji 33 hektarjev veliki kmetiji v Naplesu, v okolici Ontaria, ljubkovanje s kravami že približno tri leta. Z možem Rudijem ponujata enourne seanse nekaj dni na teden od maja do oktobra za 75 dolarjev. Vullersova je dejala, da gre zlasti za potrebe mestnih prebivalcev, ki so bili zaprti in se želijo zbližati ter odklopiti v naravi, da bi se izognili stresu. »Preživljanje časa z velikimi živalmi, kot so krave, je eden od načinov, kako to storiti,« je dejala.

Na Havajih pa James Higgins vodi Krišnovo zavetišče za krave na več kot 40 hektarjih zemlje. Na Velikem otoku goji 67 glav goveda, vključno s kravami, teleti in biki. Pred približno tremi leti je začel ponujati seanse z govedom, gostje lahko ponudbo rezervirajo celo prek Airbnb. Ko pridejo v svetišče, tri krave – Uma, Tulsi in Devi – na Higginsov klic v kasu pritečejo do njega. Ko se Higgins uleže na travo, običajno to storijo tudi krave. Njegovi gostje se sproščeno uležejo ob kravo, se stisnejo k njej, glavo pa položijo pod njen vrat in jo začnejo božati za ušesi. »Ljudem je všeč, kravam pa še bolj,« je prepričan 30-letni Higgins.

V hinduizmu krave častijo že tisoče let. Prav vera ga je, pravi Higgins, motivirala, da skrbi za krave in jih varuje. Povedal je, da se pogosto tudi sam uleže s svojimi gosti, ki jih je na začetku strah krav. »Za vsakega je to res neverjetna izkušnja,« je še povedal sogovornik.