V tako imenovanih tednih evropske zveze EHF, namenjenih reprezentančnim akcijam, sta načeloma največ dve tekmi. A ker je bilo treba v koledar uvrstiti še novembra lani odpadlo proti Turčiji v Eskišehirju (zaradi okužb dveh slovenskih igralcev s koronavirusom), bodo Slovenci v šestih dneh trikrat stopili na igrišče: v torek, 27. aprila, proti Turčiji v Eskišehirju, v četrtek, 29. aprila, proti Poljski v Opolah, v nedeljo, 2. maja, pa še enkrat proti Turkom v Celju.

Takšen zgoščen in naporen urnik pomeni tudi velik organizacijski zalogaj. Igralci in vodstvo reprezentance se bodo na pripravah v Zrečah zbrali v nedeljo, 25. aprila, a v nepopolni zasedbi, saj imajo številni igralci tisti dan še klubske obveznosti v tujini. Naslednji dan zvečer bo reprezentanca odpotovala v Turčijo, kjer jo v torek čaka prva tekma, naslednje jutro pa od tam neposredno na Poljsko, kjer se bo v četrtek udarila z gostitelji. Zadnji kvalifikacijski ciklus (na EP se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene) se bo končal v nedeljo v Celju proti Turčiji, ki je po treh tekmah zadnja v skupini brez točk, na prvih treh mestih pa so Slovenija (tri tekme) in Nizozemska (4) s po petimi in Poljska (4) s štirimi.

Vranješ je na reprezentančni zbor povabil tudi dva igralca, ki še nista bila na pripravah v njegovem selektorskem mandatu. To sta krožni napadalec Vid Poteko (Celje PL) in levi zunanji Gregor Ocvirk, član švedskega kluba Kristiansand, katerega trener je bil do konca leta 2020 Vranješ. »Ocvirk napreduje korak za korakom, tako telesno in duševno kot rokometno. Želim ga preizkusiti v reprezentanci, da bom videl, kako deluje v igri z boljšimi in izkušenejšimi igralci, kot sta na primer Miha Zarabec in Staš Skube,« meni Ljubomir Vranješ o 22-letnem Ocvirku, ki je na seznamu eden štirih igralcev (poleg njega še Tadej Mazej, Kristjan Horžen in Domen Makuc), ki so na mladinskem EP 2018 v Celju osvojili zlato kolajno.

Kaj bo z Bombačem in Gajićem?

Na seznamu (ne)pričakovano ni Deana Bombača, Dragana Gajića, Roka Ovnička in Nika Henigmana. »To je bila moja odločitev. Bombač potrebuje čas, da si spočije tako telo kot glavo, Ovniček je bil poškodovan in še ni v takšni formi, kot bi moral biti. Tudi Henigman je bil poškodovan in še ni začel trenirati. Gajić? Sem se pač odločil za Blaža Janca in Gašperja Marguča,« je pojasnil Vranješ. Na vprašanje, ali Bombača in Gajića ni v reprezentanci le začasno ali za stalno, je diplomatsko odgovoril: »To ne pomeni, da jaz komur koli zapiram vrata reprezentance. A v tem trenutku sem se pač tako odločil. Kaj bo v prihodnosti, pa se nikoli ne ve.«

Se pa že nekaj časa ve, da njegov pomočnik ni več Uroš Zorman, nasledil pa ga je 49-letni Gregor Cvijić, nekdanji rokometaš in reprezentant ter zdajšnji trener Rika iz Ribnice. »Kar se tiče Zormana, ni nobenih skrivnosti. Imava različna mišljenja in poglede na rokomet, zato sva se dogovorila, da gre vsak svojo pot. Za njegovega naslednika sem dobil nekaj predlogov, potem pa smo se skupaj z vodstvom RZS odločili za Cvijića. V pogovoru z njim sem začutil pravo kemijo in ugotovil, da je njegova trenerska filozofija zelo podobna moji,« je Vranješ prvič uradno »v živo« komentiral kadrovski rošadi.