Makedonski premier Zoran Zaev je po seji vlade pojasnil, da so nove omejitvene ukrepe sprejeli na predlog kriznega štaba, saj je opazno širjenje bolj nalezljive britanske različice novega koronavirusa. Narašča tudi število okužb in smrti zaradi covida-19. Ukrepe so sprejeli pred pričakovanim toplejšim vremenom in pravoslavnimi velikonočnimi prazniki, da bi jih prebivalci lahko preživeli s svojimi najbližjimi, je dejal.

V državi so proti covidu-19 doslej cepili skoraj 13.000 ljudi. Z dvema odmerkoma so cepili 90 odstotkov zdravstvenih delavcev, ki delajo s covidnimi bolniki, je danes povedal minister za zdravje Venko Filipče. Cepljenje teh delavcev so v ponedeljek začeli tudi v športni areni v Skopju, kjer so cepili 2500 ljudi, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Srbiji cepijo s petimi cepivi

V Srbiji, kjer so proti covidu-19 doslej cepili 2,6 milijona ljudi, od tega z dvema odmerkoma 1,12 milijona, pa se še vedno soočajo z velikim številom okužb in dnevno več kot 30 mrtvimi bolniki.

V zadnjih 24 urah so potrdili 4398 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 40 covidnih bolnikov, so sporočili iz vlade. V bolnišnicah se zdravi 7894 covidnih bolnikov, od katerih jih pomoč medicinskih ventilatorjev potrebuje 271. Covid-19 je doslej v Srbiji zahteval 5537 življenj, poroča Tanjug.

V državi cepijo s petimi cepivi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je danes cepil s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm v neposrednem televizijskem prenosu v vasi Rudna glava na vzhodu države. Prva se je ob začetku množičnega cepljenja pred tremi meseci in pol cepila premierka Ana Brnabić.

Vučić je sprva napovedoval, da bo prvi, ki se bo v Srbiji cepil, nato pa se je odločil, da se bo cepil kasneje in izven Beograda, da bi v lokalnih skupnostih vzpodbudil kampanjo cepljenja, ki se je po prvotnem navdušenju upočasnila, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbija je v ponedeljek prejela še 500.000 odmerkov cepiva Sinopharma, skupno doslej že 2,5 milijona odmerkov. Doslej je prejela tudi okoli milijon odmerkov drugih cepiv, nazadnje danes 106.470 odmerkov cepiva Pfeizerja in BioNTecha. V državi cepijo tudi z ruskim cepivom Sputnik V ter s cepivom ameriške Moderne in britansko-švedske AstraZenece. Po napovedih premierke naj bi do konca aprila z vsaj enim odmerkom cepili skupno 40 odstotkov odraslih.

V Srbiji, točneje na inštitutu Torlak naj bi konec maja začeli tudi proizvajati cepivo Sputnik V. V ponedeljek je inštitut s pristojnim ruskim skladom podpisal sporazum o prenosu tehnologije za izdelavo cepiva.