Kraljica svetovnega prvenstva v Oberstdorfu je postala norveška zvezdnica smučarskega teka, 32-letna Therese Johaug. Svetovna prvakinja je postala vsakič, ko se je postavila za startno črto. Osvojila je zlato kolajno v skiatlonu, na 10 kilometrov, s štafeto in v maratonu na 30 kilometrov, medtem ko v obeh disciplinah v sprintu ni tekmovala.

Johaugova lovi Bjoergnovo

»Fantastična izkušnja je priti na prvenstvo in pobrati štiri zlate kolajne. Na meni je bilo veliko pritiska in pričakovanj, ki sem jih morala izpolnjevati iz dneva v dan. Zelo sem ganjena. Ko se staram, se vse bolj zavedam, kako so mi šteti dnevi športne kariere,« je povedala Therese Johaug. S svetovnih prvenstev ima skupaj že 14 zlatih kolajn in je na drugem mestu večne lestvice, ki si ga deli z Rusinjo Jeleno Vaelbe. Na prvem mestu je z 18 kolajnami njena rojakinja Marit Bjoergen.

Še trije junaki prvenstva so osvojili po štiri kolajne, torej v vseh disciplinah tekmovalnega sporeda njihove panoge. Nemški smučarski skakalec Karl Geiger je prišel do pokra odličij kar na svojem dvorišču, saj je doma v Oberstdorfu, le nekaj ulic stran od skakalnega svetišča pod Senčno goro. Osvojil je dve zlati kolajni (na tekmah moških in mešanih ekip), srebrno (srednja skakalnica) in bronasto (velika skakalnica). Norveška skakalka Maren Lundby, ki je imela v letošnji zimi v svetovnem pokalu najboljšo uvrstitev na peto mesto, je domov odnesla eno zlato (velika skakalnica), dve srebrni (srednja skakalnica, mešane ekipe) in bronasto odličje (ekipna tekma). V nordijski kombinaciji je prvi zvezdnik discipline, Norvežan Jarl Magnus Riber, osvojil po dve zlati in srebrni kolajni.

Razočarani selektorRobert Hrgota

Slovenija je na moštveno tekmo smučarjev skakalcev prišla z velikimi pričakovanji, a je bila od prvega do osmega skoka vseskozi prikovana na peto mesto, čeprav so tudi tekmeci naredili veliko napak. »Po tem, kar sem pokazal, bi najraje samega sebe vrgel v steno. Jezi me, ker sem v vsaki seriji izgubil okrog 20 točk. Ko pogledaš rezultate, hitro vidiš, kam bi nas to pripeljalo,« je Cene Prevc razkril bistvo vzroka, da Slovenija ni bila enakovreden tekmec v boju za kolajne, čeprav je premagala favorizirano Norveško, ki vodi v pokalu narodov. Po skoku Ceneta Prevca v prvi skupini v prvi seriji je bil zaostanek za vodilno Poljsko 20,1 točke, v drugi seriji pa za Avstrijo kar 30,9 točke. Skromna predstava srednjega izmed bratov Prevc je bila neprijetno presenečenje, saj je večer prej na isti napravi na tekmi posameznikov osvojil deveto mesto. Peter Prevc se je zagrizeno boril, Domen Prevc je prijetno presenetil, saj je bila to zanj prva tekma v Oberstdorfu, Anže Lanišek je nastopil v slogu šampiona.

»Razočaran sem. Domov gremo z grenkim priokusom. Vsi smo si želeli kolajne in boli, na kakšen način smo izgubili tretje mesto. Zadovoljen sem s tremi fanti, ki so delo opravili zelo dobro, z enim pa ne. Žal so bili skoki Ceneta Prevca slabi v nepravem trenutku,« je bil jasen selektor Robert Hrgota.