Ob nedeljah zaradi nižjega števila opravljenih testov namreč beležijo sorazmerno manj okužb, danes pa je letošnja prva nedelja, ko so potrdili več kot 2000 primerov okužbe. V primerjavi z nedeljo pred tremi tedni je število okužb naraslo za okoli 800. Nazadnje so v Avstriji na nedeljo več kot 2000 primerov okužbe, in sicer 2641, zabeležili 13. decembra lani.

Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, je poskočilo na 1,16, je še dejal Anschober. Sedemdnevna incidenca na 100.00 prebivalcev je danes narasla na 158.

Od sobote so v državi opravili 156.014 testov na novi koronavirus. Od teh je bilo 26.838 PCR testov, pozitivnih jih je bilo 7,9-odstotka. Število aktivno okuženih znaša 20.464, za covidom-19 je doslej umrlo 8561 ljudi.

Do porasta števila novih okužb prihaja dan pred tem, ko naj bi avstrijska vlada na pogovorih o nadaljnjih ukrepih glede zajezitve širjenja novega koronavirusa določila, ali lahko v državi pride do rahljanja ukrepov, še navaja APA.

V Združenem kraljestvu s prvim odmerkom cepili več kot 20 milijonov ljudi, razmere se izboljšujejo

V Združenem kraljestvu je prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu doslej prejelo več kot 20 milijonov ljudi, je danes sporočil britanski minister za zdravje Matt Hancock. Vsem, ki so se prijavili za cepljenje, se je zahvalil, saj »z vse večjo gotovostjo vemo, da vas cepivo ščiti, varuje našo družbo in pomeni izhod« iz pandemije. »Pot je še dolga, vendar delamo velike korake,« je dodal.

V okviru kampanje cepljenja, ki se je začela v začetku decembra, si vlada v Londonu prizadeva, da bi vsi starejši od 50 let prejeli prvi odmerek cepiva do 15. aprila, nato pa vsi odrasli do konca julija.

Prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu je doslej v Veliki Britaniji prejelo približno 30 odstotkov prebivalcev, višji odstotek cepljenih imata le Izrael in Združeni arabski emirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Združenem kraljestvu, ki je kampanjo cepljenja v začetku lanskega decembra začela kot prva država na svetu, se dnevno število novih okužb, hospitalizacij in smrti zaradi covida-19 zmanjšuje od konca januarja. V četrtek so v državi najvišjo raven ogroženosti zaradi novega koronavirusa znižali za eno stopnjo, saj je padec števila primerov okužbe zmanjšal tveganje za preobremenitev nacionalnega zdravstvenega sistema.

Kljub uspešni kampanji cepljenja ostaja Združeno kraljestvo ena najbolj prizadetih držav v Evropi zaradi pandemije. Od začetka pandemije so v državi našteli več kot štiri milijone okužb, umrlo pa je približno 123.000 covidnih bolnikov.

Češka zaprosila za rusko cepivo proti covidu-19

Češka je po besedah njenega predsednika Miloša Zemana zaprosila za dobavo ruskega cepiva Sputnik V. Zeman je za televizijo CNN Prima News v soboto dejal, da se je s prošnjo glede cepiva obrnil neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pričakuje, da bo njegova prošnja v kratkem odobrena.

»Informacije z ruskega veleposlaništva dajo slutiti, da bi (cepivo) lahko prispelo v naslednjih nekaj dneh,« je dejal Zeman. Ob tem je priznal, da rusko cepivo še čaka na dovoljenje za uporabo na Češkem.

Češka, ki je zaradi velikega naraščanja okužb z novim koronavirusom močno prizadeta, je zaprosila za dobavo ruskega cepiva v odgovor na počasno dobavo cepiv v okviru naročil Evropske unije, je pojasnil Zeman. Ob tem je dejal, da njegova država razmišlja tudi o nakupu kitajskega cepiva podjetja Sinopharm. Cepljenje v državi s slabimi 11 milijoni prebivalcev poteka počasneje kot pričakovano, saj so od decembra razdelili le 650.000 odmerkov cepiva. Gre za cepiva treh v EU odobrenih proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderne in AstraZenece.

Z uporabo cepiva Sputnik V bi bila Češka po Madžarki druga članica EU, ki bi začela cepljenje z ruskim cepivom. To sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU, tako kot tudi ne kitajsko cepivo podjetja Sinopharm.

Glede pandemije novega koronavirusa je Zeman prepričan, da bi jo lahko na Češkem najkasneje v septembru premagali. Vsi, ki se bodo želeli cepiti, bodo do takrat cepljeni, je zagotovil.

Češka ima najvišjo stopnjo okužb z novim koronavirusom v EU. Pristojne oblasti so v soboto sporočile, da so v zadnjih 24 urah potrdili 7798 novih primerov okužbe. Za covidom-19 je umrlo že več kot 20.000 ljudi. Od ponedeljka bodo zato še dodatno omejili gibanje v državi, saj ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.