Romunski Rasnov je zadnja postaja svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu. Slovenska ekipa v Romunijo ni odpotovala v najmočnejši zasedbi, saj so na treningu v Planici ostali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Domen Prevc in Peter Prevc, ki si želijo za vrhunec sezone ujeti najboljšo formo.

Na zadnji posamični tekmi pred Oberstdorfom se je iz slovenskega tabora najbolj izkazal Žiga Jelar, ki je skočil 92 in 89 metrov in zbral 237,2 točke. To je zadoščalo za končno 15. mesto. Dve mesti za njim je tekmo zaključil Cene Prevc, ki je s skokoma 92,5 in 90 metrov zbral 235,6 točke. Do točk sta prišla tudi Tilen Bartol na 25. mestu in mladi Jernej Presečnik, ki je ob svojem debiju v svetovnem pokalu osvojil tri točke za 28. mesto.

Granerudu do živega pride zgolj Sepp Gratzer

Prav nič pa v letošnji sezoni iz tira ne vrže Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda, ki je svojo premoč pokazal tudi na srednji skakalnici v Romuniji. V prvi seriji je ob nekoliko slabših razmerah zmogel 94 metrov, kar je pomenilo, da si je delil prvo mesto po polovici tekme. Družbo na vrhu mu je malce presenetljivo delal Avstrijec Manuel Fettner, ki je skočil dva metra dlje, a je imel malce boljše razmere v zraku in prejel je malce nižje ocene. Oba sta zbrala 126,1 točke. Tretje mesto je držal aktualni svetovni prvak na srednji skakalnici Poljak Dawid Kubacki, ki bo v Oberstdorfu branil zlato medaljo, ki jo je osvojil v Seefeldu pred dvema letoma. Za vodilno dvojico je zaostajal zgolj eno točko, razlike pa so bile majhne vse tja do desetega. Jakub Wolny na 10. mestu je namreč po prvi seriji zaostajal manj kot 6 točk. V finalu je bilo tako moč pričakovati velike preobrate in dočakali smo jih.

Z novim izjemnim skokom je najprej zmago potrdil Granerud, ki je v drugi seriji pristal pri 96,5 metrih in za dve točki ugnal Japonca Rujojuja Kobajašija, ki je v finalu skočil dva metra dlje od Norvežana. Granerud, ki se je že veselil 12. zmage v sezoni pa je nato dosegel hladen tuš, saj je bil diskvalificiran in je tako zdrsnil na 29. mesto. Japonec je tako po Zakopanah pretekli konec tedna prišel do druge zmage v sezoni. Na drugem mestu je končal Kamil Stoch, ki je na napredoval iz 9. mesta po prvi seriji. Do rečnih stopničk pa je na koncu prišel Nemec Karl Geiger, ki je stopil na najnižjo stopničko. Granerud tako ostaja pri enajstih zmagah v tej sezoni in za rekordom Petra Prevca, ki je v sezoni 2015/16 slavil petnajstkrat, še vedno zaostaja za štiri zmage. Norvežan morda do konca sezone ne bo niti imel možnosti napada na rekord, saj so tekme za turnejo Raw air na Norveškem odpovedane, mednarodna smučarska zveza pa še ni našla nadomestnega organizatorja.