Na skakalnici Wielka Krokiew, na kateri ima Japonec Jukija Sato dvojni rekord (najdaljši skok 147 m, uradni rekord 145 m), je po slovenskih stopničkah dišalo že v soboto. Po prvi seriji tekmovanja, ki bi ga moral na olimpijski generalki gostiti Peking, a je odpadel zaradi koronavirusa, je bil Pavlovčič drugi (pred njim je bil s pol točke prednosti le Granerud), Lanišek pa sedmi. A v močnem sneženju je v »drugem polčasu« jubilejne, 50. tekme v Zakopanah v zgodovini svetovnega pokala, Pavlovčič nazadoval na peto mesto, Lanišek je napredoval na četrto, pri čemer je za tretjeuvrščenim Norvežanom Mariusom Lindvikom zaostal le za devet desetink točke. Prvo zmago v sezoni si je priskakal Japonec Rjoju Kobajaši, četrti po prvi seriji in zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2018/19, ki je na 17. zmago (z njo je ujel rojaka Noriakija Kasaija) čakal kar 14 mesecev.

Današnja tekma v mestu z okoli 27.000 prebivalci na jugu Poljske blizu meje s Slovaško se je začela brez kvalifikacij. Na startni listi je bilo namreč le 47 skakalcev, prolog in nagrado 3000 evrov je dobil domačin Dawid Kubacki, Lanišek pa je bil tretji. V prvi seriji je bil spet najdaljši Granerud, Lanišek, ki je imel najslabše pogoje med vsemi skakalci (25,2 točke dodatka), je na tretjem mestu zaostajal le 3,6 točke, Pavlovčič na petem pa 5,7. O majhnih razlikah veliko pove že to, da je Rus Mihail Nazarov imel na desetem mestu zgolj 8,4 točke zaostanka za vodilnim, Norvežan Robert Johannson na 20. mestu pa manj kot 14.

In prav 30-letni brkati Johannsson je v drugi seriji poskrbel za največje napredovanje, saj se je z 20. mesta prebil na tretje. Tako 24-letni Lanišek kot dve leti mlajši Pavlovčič sta lovila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in sočasno premierno za Slovenijo v tej sezoni. A Pavlovčiču se je drugi skok ponesrečil in je po dvojnih stopničkah minuli konec tedna v Klingenthalu padel na 13. mesto, uspešnejši pa je bil Lanišek, ki je pred zadnjima tekmovalcema začasno skočil na vrh. Ko je Japonec Keiči Sato zamočil, je kazalo, da bi lahko fant z vzdevkom Žaba po treh drugih mestih in dveh tretjih končno stopil na najvišjo stopničko. A Granerud je znova potrdil mojstrstvo in dosegel že svojo enajsto zmago in skupno 14. norveško v letošnji sezoni.

Slovenija v Zakopanah ostaja pri štirih posamičnih (dvakrat Primož Peterka, po enkrat Rok Urbanc in Anže Semenič) in dveh ekipnih zmagah. Anže Lanišek je danes ponovil drugo mesto na tej skakalnici izpred štirih tednov: »V soboto je bilo škoda prvega skoka, ko sem preveč 'cincal'. V finalu sem dobro napadel, a me je malce zmanjkalo. Na drugi tekmi sem bil na stopničkah, toda že četrtič drugi. Škoda, še vedno lovim prvo zmago. Sem pa zadovoljen s svojim skakanjem. Upam, da bom tako nadaljeval, ni predaje.«

Po vikendu na skakalnici, zgrajeni že leta 1925, na kateri si je Slovenija po Laniškovi zaslugi priborila 200. posamične stopničke v zgodovini svetovnega pokala (po 69 prvih in drugih mest, 62 tretjih), je bil zadovoljen tudi glavni trener Robert Hrgota. »Anže je trenutno zelo vroč in njegova forma je na vrhunski ravni, enako velja za Bora. Domen Prevc je bil soliden, preostali skačejo po sistemu toplo-hladno,« je ocenil Robert Hrgota, ki bo kmalu izbral potnike za SP v Oberstdorfu. Mesto že imajo zagotovljeno Lanišek, Pavlovčič, Domen in Peter Prevc, najbliže petemu je Cene Prevc (na celinskem pokalu v Klingenthalu je z dvema drugima mestoma zagotovil Sloveniji še sedmega skakalca v svetovnem pokalu po SP), za šesto se bosta konec tedna na tekmi za svetovni pokal v Romuniji udarila Tilen Bartol in Žiga Jelar.