"Popoldne bom v imenu Evropske komisije podpisala drugo pogodbo s Pfizerjem in BioNTechom za nakup dodatnih do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Ta sledi dogovoru, doseženemu 8. januarja," je tvitnila komisarka.

Evropska komisija, ki naroča cepiva proti covidu-19 za vseh 27 držav članic povezave, je tako pri teh dveh proizvajalcih doslej naročila skupno 500 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila še sto milijonov odmerkov. S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo tako lahko do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov unije.

"Neutrudno si prizadevamo podpirati nadaljevanje kampanje cepljenja v Evropi in po svetu s širitvijo proizvodnih zmogljivosti," je dejal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Evropska komisija je tarča kritik zaradi svoje strategije nabave cepiv, ker cepljenje v uniji poteka precej počasneje kot denimo v veliki Britaniji in Izraelu.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti covidu-19 - podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. Evropska agencija za zdravila trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax, v torek pa je prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dodobritev cepiva.

Von der Leynova: EU bo naročila še 300 milijonov odmerkov cepiva Moderne

Evropska komisija je potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes v Bruslju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

EU je po njenih besedah do danes prejela okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva. A cepljenje je treba pospešiti, dobava vseh treh že odobrenih cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece se bo okrepila, je napovedala ob predstavitvi načrta za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa.