Prizorišče 46. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je četrti tekmovalni dan vendarle odprlo svoja vrata. Svetovna superveleslalomska prvaka sta postala oba glavna favorita – Švicarka Lara Gut - Behrami in Avstrijec Vincent Kriechmayr. Vrstni red pri moških je bil z izjemo prvega mesta tudi na račun povsem nove proge Vrtoglavica (v originalu Vertigine) presenetljiv, medtem ko so bile pri ženskah na kultni progi Olympia delle Tofane v ospredju najboljše alpske smučarke.

Slovenski alpski smučarji so si že na uvodu privoščili novo blamažo. Najizkušenejša Boštjan Kline in Martin Čater sta uprizorila boječ nastop, ki bi ga lahko razumeli pri kakšnem debitantu na velikih tekmovanjih, ne pa pri zmagovalcih tekem svetovnega pokala. Bila sta najslabša med elitno trideseterico, celo kakšen eksot ju je prehitel (Španec Albert Ortega) ali se jima približal (Joan Verdu iz Andore). Strokovno vodstvo reprezentance hitrih disciplin je očitno zavajalo slovensko javnost, ko je pred odhodom na prvenstvo dejalo, da si je po strahopetnih nastopih v Kitzbühelu natočilo čistega vina. Tudi ženska bera je bila s 24. mestom Maruše Ferk in 25. Ilke Štuhec milo napisano zelo skromna.

Vrtoglav začetek na Vrtoglavici

Da najboljši alpski smučarji na svetu niso roboti, je potrdila prva končna moška preizkušnja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Na novi progi Vrtoglavica so davek plačale prve tri startne številke oziroma polovica švicarske reprezentance (Loic Meillard in povratnik po poškodbi Mauro Caviezel) in en Avstrijec (Christian Walder). Velemojstri so se ujeli v past v zgornjem delu proge, ko po daljšem skoku niso ujeli enih od vratc. Na startu je zavladala panika, smučarji pa so morali na ključnem delu smučati z glavo in ne brezglavo, četudi so se borili za naslov svetovnega prvaka. Nova proga, na kateri bodo čez pet let potekali tudi moški olimpijski boji, se sicer ni izkazala za najzahtevnejšo oziroma precej manj zahtevno od številnih klasičnih.

Čeprav je imel startno številko 5, je novi svetovni prvak pokazal, da je ta čas najboljši superveleslalomist na svetu. Vincent Kriechmayr je potrdil zadnji zmagi v Kitzbühelu in Garmisch-Partenkirchnu ter se veselil največjega uspeha v karieri. »Na startu sem bil po vseh odstopih res v težkem položaju, a sem si rekel, da bom vseeno napadel na vso moč. Takšne priložnosti, kot sem jo imel za osvojitev naslova svetovnega prvaka, športnik nima vsak dan in ponosen sem, da sem jo izkoristil,« je bil srečen novi avstrijski alpski smučarski nesmrtnež.

Svetovni podprvak je senzacionalno postal Romed Baumann, Avstrijec, ki v zadnjih letih tekmuje za Nemčijo. Na svojem osmem svetovnem prvenstvu se je 35-letni alpski smučar veselil največjega uspeha v karieri, in sicer z visoko startno številko 20. Za Avstrijo je osvojil kolajno pred osmimi leti v Schladmingu, kjer je bil tretji v superkombinaciji. Tretje mesto je presenetljivo osvojil francoski velemojster Alexis Pinturault, ki se je odlično spopadel z novo progo, unovčil svoje bogato smučarsko znanje ter navsezadnje izkoristil slabši dan ali odstop superveleslalomskih favoritov. Za veliko presenečenje je s startno številko 26 poskrbel Kanadčan Brodie Seger, ki je na četrtem mestu za bronasto kolajno zaostal le za štiri stotinke.

Za pijačo Mikaeli Shiffrin

Tudi prva končna ženska preizkušnja v italijanskih Dolomitih je bila razburljiva. Smučarke so se na začetku tekme menjavale v vodstvu do startne številke 7, ki jo je nosila prva favoritinja in zmagovalka zadnji štirih superveleslalomskih preizkušenj svetovnega pokala Lara Gut - Behrami. Švicarka je pri 29 letih osvojila prvo zlato kolajno na velikih tekmovanjih, potem ko je bila pred tem kar trikrat svetovna podprvakinja, v superveleslalomu tudi leta 2013, ko je v Schladmingu na najvišji stopnički stala Tina Maze.

Prvo kolajno na velikih tekmovanjih je Lara Gut - Behrami osvojila že leta 2009, ko je bila kot 17-letnica svetovna podprvakinja v smuku in kombinaciji v Val d’Iseru. Zanimivo, da je tedaj osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih tudi Tina Maze, ki je kasneje na svetovnih prvenstvih s štirimi zlatimi in petimi srebrnimi kolajnami postala ena najuspešnejših alpskih smučark vseh časov. »Bilo je težko. Smučala sem dobro, a nisem bila prepričana, da bo dovolj za zlato kolajno. Zdaj sem jo osvojila in sem zelo vesela. Če pa bi lahko izbirala, ali bi raje imela zlato kolajno na velikem tekmovanju ali 30 zmag v svetovnem pokalu, kolikor sem jih doslej dosegla, bi se odločila za 30 zmag,« je povedala presrečna novopečena svetovna prvakinja.

Analiza tekme kaže, da bo morala dati nova svetovna prvakinja za pijačo Mikaeli Shiffrin, branilki naslova z zadnjega prvenstva v Areju in zmagovalki zadnjega superveleslaloma v Cortini d’Ampezzo. Američanka je najbolje dirjala po kultni in atraktivni ženski progi Olympia delle Tofane, a v spodnjem delu naredila večjo napako. Izgubila je precej več kot pol sekunde, kolikor je zaostala za švicarsko tekmico, a vseeno osvojila bronasto kolajno. Za dvojno švicarsko zmago je poskrbela Corinne Suter, ki je bila odlična predvsem v spodnjem delu proge.