Iz besedila okrožnice je razvidno, da bodo od ponedeljka dalje v »črnih« regijah, kamor po novem poleg jugovzhodne, goriške in posavske regije spadata še obalno-kraška in zasavska, vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol pa bo potekalo na daljavo. Predvideno je tudi nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za »tiste učenke oz. učence, katerih sta oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji«.

V ponedeljek ponovno testiranje zaposlenih v šolstvu

V osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot doslej.

V ponedeljek bodo morali prav tako vsi zaposleni v šolah opraviti testiranje, podobno kot so ga opravili ta teden, zato bo pouk takrat za vse učence v državi potekal na daljavo. »Dosledno smo se držali vladnih kriterijev,« je sporočila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. »Če bi izbirala sama, potem izbira ne bi bila dilema in bi bili že danes vsi v vrtcih, šolah in na fakultetah kot še vsa leta do sedaj,« je še dodala.

Iz sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so sporočili, da bi spoštljiva komunikacija oblasti in zaupanje v zaposlene v šolah in vrtcih pripomogla k stabilnosti in kakovosti delovanja vzgojno-izobraževalnega sistema. Organizacijo testiranja so ocenili kot večinoma dobro, a hkrati opozarjajo na veliko napetost, ki se je v povezavi s testiranjem pojavila med zaposlenimi. Zmotilo jih je ravnanje vlade, ki je iz dneva v dan spreminjala stališča o prostovoljnosti oziroma obveznosti testiranja.

Na zadnje poteze vlade so se odzvali tudi pri stranki Levica in v sporočilu za javnost zapisali, da vlada izobraževanja in potrebe otrok nikoli ni imela za prioriteto, saj bi se drugače šole in vrtci zapirali zadnji. Ob tem so s prstom pokazali tudi na ministrico Kustec, ki po njihovem mnenju »od poletja ni napravila praktično ničesar, da bi bile šole pripravljene na drugi val epidemije«.

»Ministrica, ki je v seriji javnih nastopov 4. januarja priznala, da so šole zaprli “absolutno prezgodaj”, se izgovarjala, da zaradi ustave ne sme biti razlik med odpiranjem in zapiranjem šol po regijah, in trdila, da ko se bodo otroci vrnili v šolo, da se bodo vrnili za stalno, danes po zgolj štirih dnevih zapira šole in vrtce še v dveh regijah,« so sporočili iz Levice in dodali, da v sodelovanju z opozicijo že pripravljamo njeno interpelacijo.

Novinarska konferenca po seji vlade.

Včeraj je bilo skupno odvzetih 13.597 brisov, od katerih je bilo na koronavirus pozitivnih 1516 vzorcev. Opravljenih je bilo 4958 PCR testov, s katerimi so potrdili 1144 okužb (delež pozitivnih testov je bil 23,1-odstoten) in 8639 HAT testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 371 ali 4,3 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1106 pacientov (včeraj 1.144). Na intenzivni negi se zdravi 171 pacientov (1 manj kot včeraj). Na novo je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 76 oseb, odpuščenih 91 oseb. Umrlo je 23 oseb. »V skladu z načrtom sproščanja ukrepov se nahajamo še vedno v t. i. rdeči fazi. Vse regije so rdeče, razen goriške, obalno-kraške, jugovzhodne, posavske in zasavske, ki so črne,« je epidemiološke podatke predstavila vladna govorka Maja Bratuša.

S cepljenjem predvsem zmanjšati število hudo obolelih

»Kot vsi vemo in občutimo, je epidemija v Sloveniji še vedno v polnem razmahu. V zadnjih nekaj dneh pa opažamo posamezna izboljšanja, manjše število bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, tudi na intenzivni negi imamo manj bolnikov,« je izpostavila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. »Teža okužb se zdaj premika s starejšega dela populacije na mlajše, čeprav še zmeraj ne moremo s cepivom zaščititi vse starejše populacije, ki prebiva izven domov,« je pojasnila.

Ponovno je opozorila na to, da je cepivo v tako kratkem času velik dosežek, kljub temu, da niso zadovoljni z njihovo dostavo. Čeprav je učinkovitost cepiv različna, kot pravi Beović, to za obvladovanje epidemije ni pomembno. »Kar želimo doseči v prvi vrsti v tej epidemiji, je zmanjšati število hudo obolelih, spremeniti bolezen v neke vrste bolj navadni prehlad« je poudarila.

»Pojavlja se tudi vprašanje, ali bodo cepiva zmožna preprečiti prenašanje virusa. Prve raziskave kažejo, da so ta cepiva na ta način le delno učinkovita, mogoče preprečijo dve tretjini asimptomatskih okužb, treba pa se je zavedati, da pri cepljeni osebi asimptomatska okužba ni takšna, da bi se lahko prenašala na druge ljudi,« je pojasnila in pozvala k upoštevanju ukrepov, saj o virusu še vedno ne vemo dovolj. »Pri nas se ocenjuje, da je bilo verjetno z virusom okuženih že 500, mogoče 600 tisoč ljudi. Ti so vsaj deloma imuni, kar predstavlja neke vrste zavoro pri širjenju virusa, vsaj z delnim upoštevanjem ukrepov,« je še dodala. »Do bolj dokončne rešitve, ki se vidi v obsežnem cepljenju ljudi, nas čaka še nekaj tednov velike pozornosti in sodelovanja na način, da si z zmanjšanjem števila prenosov omogočimo bolj normalno življenje,« je zaključila.

V gostinstvu minuli teden pet prekrškov

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila podatke o delu inšpektorata, ki je minuli teden skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov v zvezi z ukrepi za obvladovanje epidemije. Izrekli so 34 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 126 upravnih ukrepov. Sam inšpektorat je opravil 1047 nadzorov, izrekel pa devet prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 70 opozoril in 10 upravnih ukrepov. V gostinstvu so izrekli pet prekrškov in devet opozoril, v drugih storitvah pa štiri prekrške, 22 opozoril in dve upravni odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah so inšpektorji izvedli 316 nadzorov in izrekli 30 opozoril, v večstanovanjskih stavbah pa 195 nadzorov in izrekli 16 opozoril.

O delu minulega tedna je spregovoril tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Opravili so 15.573 nadzorov na različnih krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, na dan 2250 nadzorov. 73 nadzorov so opravili na podlagi sprejetih prijav o domnevni kršitvi odlokov s strani občanov. Ob tem so izrekli 1315 ukrepov, od tega 757 opozoril, izdali pa so 521 plačilnih nalogov in hitrih postopkov, večinoma je šlo za kršitve odloka o pogojih prehajanja meja, omejitve gibanja, omejitve združevanja v nočnem času, nošenja mask ali pa prehajanje občin v statističnih regijah.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.