LMŠ, SD, Levica in SAB (KUL) so enotno predlagale, da bi se poslancem, ki so bolni, okuženi s koronavirusom ali pa samoizolaciji, tajno glasovanje omogočilo tako, da bi jim glasovnice na dom dostavila posebna mobilna enota oz. komisija. Ker soglasja za to ni, napovedujejo, da bodo predlog same predložile na komisijo DZ za poslovnik.

Zorčič je že v torek ocenil, da takih rešitev ne morejo sprejeti čez noč. Tudi v današnji izjavi po posvetu je pojasnil, da se glede posameznih rešitev poslanske skupine ne strinjajo in bo soglasje relativno težko doseči. Možnosti tajnega glasovanja zunaj DZ sam ni naklonjen, saj je bilo že pri sprejemanju sprememb, s katerimi so zagotovili sodelovanje na daljavo na javnih sejah, veliko pomislekov.

Po njegovem mnenju je vprašanje mobilne skupine, ki bi dostavila glasovnico poslancu zunaj DZ, prvovrstno etično vprašanje. Izpostavlja dilemo, do katerih poslancev naj gre ta komisija: le tistih v karanteni ali tudi tistih, ki imajo zaradi covida-19 hujše simptome, ali pa tudi do poslancev, ki so drugače huje bolni. »Ambicija, da glasujejo nekateri poslanci, ki zaradi osebnih razlogov ne morejo priti v DZ, je večja pri samih strankah kot pri poslancih, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami,« ugotavlja Zorčič.

Za Zorčiča so očitki opozicije politikantski

Na posvetu so se seznanili tudi z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki po Zorčičevih navedbah opozarja, da bi morala biti taka mobilna enota v skafandrih. Zakonodajno-pravna služba DZ pa je izpostavila predvsem vprašanje, kako poslancu, ki glasuje zunaj DZ, zagotoviti potrebno svobodo.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je kot bistveno izpostavil, da se pogovarjajo in poskušajo najti rešitve. Razočaran je, da predsednik DZ ni prevzel vodilne vloge pri iskanju rešitve. So pa po njegovih navedbah v vodstvu DZ in delu koalicije predstavili veliko razlogov in izgovorov, zakaj se tajnega glasovanja zunaj DZ ne da izvesti.

Za LMŠ je namreč bistveno vprašanje, ali ima poslanec, ki je okužen s koronavirusom ali pa je v samoizolaciji, pravico tajno glasovati izven sedeža DZ. V LMŠ menijo, da mu mora DZ to omogočiti, če si poslanec to želi. Je pa Golubović obenem spomnil, da jih v DZ poleg konstruktivne nezaupnice, zaradi katere so sprožili vprašanje tajnega glasovanja zunaj DZ, čakajo še druga tajna glasovanja, denimo o ustavnih sodnikih.

Zorčič je očitke opozicije označil za politikantske ter dejal, da vodstvo DZ pri tem nima posebne teže. Vsak poslanec namreč lahko predlaga spremembe poslovnika DZ. Bodo pa pridobili tudi pregled ureditve tega vprašanja v drugih državah, nakar se bo morda še katera druga poslanska skupina odločila za te rešitve.