Anže Lanišek je po slabših predstavah v Titisee-Neustadtu, ko je zasedel 15. in 12. mesto, v Zakopanah na Poljskem močno dvignil formo. Na 16. tekmi sezone za svetovni pokal je po prvi seriji celo vodil, na koncu pa se z drugim mestom še tretjič v sezoni zavihtel na stopničke za zmagovalce. Uspeh 24-letnika sta z uvrstitvijo med petnajsterico dopolnila Domen Prevc in Tilen Bartol.

Pri Lanišku nekaj grenkega priokusa

Druga ekipna preizkušnja sezone se je pri slovenskih tekmovalcih izkazala za izvrsten trening pred včerajšnjo posamično. Cene in Peter Prevc, Bartol in Lanišek so v soboto nastopili solidno, a je vsem po vrsti pri svojih nastopih zmanjkalo nekaj metrov, da bi se resneje vmešali v boj za stopničke. Premoč so morali priznati Norvežanom, Poljakom in zmagovalcem Avstrijcem, s tem pa razočarali glavnega trenerja Roberta Hrgoto. »Končali smo na nehvaležnem četrtem mestu. Žal so nas manjše napake stale stopničke,« je ocenil 32-letnik.

A nekdanjemu skakalcu iz Velenja se je ob pogledu na rezultatsko lestvico 24 ur pozneje že bolj smejalo, za kar je bil v prvi vrsti najbolj zaslužen predvsem Lanišek. Da se prvemu slovenskemu skakalcu aktualne sezone nasmiha vrhunska uvrstitev, je postalo jasno že po uvodnem skoku. Z daljavo 133,5 metra, ki jo je dosegel v zahtevnih vetrovnih razmerah, ni bil le med najdaljšimi, temveč tudi med najelegantnejšimi. Sodniki so mu podelili najvišje ocene med vsemi, kar mu je drugič v sezoni prineslo vodstvo po prvi seriji.

Domžalčan se je kot zadnji po odskočni mizi spustil lanskega novembra v Wisli, a tedaj podlegel pritisku in s šestim mestom izpustil lepo priložnost za uvrstitev na oder za zmagovalce. Tokrat napake ni ponovil. V finalu je pristal pri 143,5 metra ter bil na pragu prve zmage v svetovnem pokalu, a jo moral zaradi težav pri doskoku na koncu prepustiti Norvežanu Mariusu Lindviku, ki je osvojil vsega 2,3 točke več. »Super dan in super skoka. Lahko sem zadovoljen, a nekaj je tudi grenkega priokusa, saj sem že mislil, da sem zmagal. Kljub temu sem vesel dobrih skokov, še posebej drugega, ki je bil zelo dolg. To je lepa popotnica za naprej,« je povedal Anže Lanišek.

Domen Prevc ima še rezerve

»Mogoče bi moral zahtevati nižji nalet, a je, kar je. Mislim, da smo danes popravili vtis z ekipne tekme,« je po koncu tekme razmišljal Hrgota in pohvalil tudi preostale člane reprezentance. Poleg Laniška so v finalu nastopili še štirje. Z osmim mestom je najbolj izstopal Domen Prevc, ki se je med deseterico prebil prvič po lanskem petem mestu v Kulmu. »Uspela sta mi dva lepa in zelo solidna skoka, ki pa sem ju naredil z nekaj rezerve. Najbolj pomembno je, da sem storil napredek in preskok s prejšnjih tekmovanj, tako da sem lahko zelo zadovoljen,« je svoj nastop pokomentiral Domen Prevc.

Najboljši izid sezone je z 12. mestom dosegel tudi Bartol, ki je še tretjič v sezoni osvojil točke svetovnega pokala, Žiga Jelar je končal na 22. mestu, medtem ko je Cene Prevc po 15. mestu po prvi seriji v drugi nazadoval na 24. Brez finala sta tokrat ostala Bor Pavlovčič in Peter Prevc, ki je s 126 metri dosegel solidno daljavo, a zaradi težav pri doskoku zgrešil drugo serijo za vsega desetinko točke in tekmo sklenil na 31. mestu.

Granerud najslabše to zimo

Mariusu Lindviku je na odru za zmagovalce poleg Laniška družbo delal še rojak Robert Johansson, močno pa je za pričakovanji zaostal njun reprezentančni kolega in vodilni v seštevku svetovnega pokala Halvor Egner Granerud in s 23. mestom vpisal najslabšo uvrstitev zime. Zakopane sicer nezadovoljni zapuščajo tudi številni drugi skakalci, ki letos krojijo vrh, saj so med drugim razočarali tudi domačina Kamil Stoch (11.) in Dawid Kabacki (15.) ter Nemec Karl Geiger (25.)