Kot je na današnji novinarski konferenci sporočila avstrijska vlada, bo zaprtje javnega življenja v Avstriji v veljavi najmanj do 7. februarja, in ne do 24. januarja, kot je bilo sprva predvideno.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je podaljšanje utemeljil s širjenjem britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih sevov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

»Pred nami so še dva do trije težki meseci,« je ob tem povedal Kurz. Odpiranje bi bilo po njegovem mnenju trenutno »lahkomiselnost«, če ne celo »malomarnost«.

Nekatere ukrepe bodo 25. januarja še zaostrili. Med drugim bodo v trgovinah in na sredstvih javnega potniškega prometa obvezne zaščitne maske FFP2. Obvezna medsebojna razdalja pa bo po novem povečana na dva metra.

Cilj je, da bi 8. februarja ob strogih varnostnih ukrepih odprli vse trgovine, storitve, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, kot so frizerji, in muzeje. Turistične zmogljivosti in gostinski obrati bodo zaprti najmanj do konca februarja. Sredi prihodnjega meseca bodo odločili, ali jih bo mogoče odpreti marca.

Podaljšali so tudi šolanje na daljavo, ki se bo nadaljevalo do zimskih počitnic, nato pa bo pouk potekal v šolah v izmenah. V zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija se bo tako pouk v šolskih klopeh predvidoma začel 8. februarja, drugod pa 15.