»Najmanj do konca sezone bo glavni trener ekipe A Robert Hrgota. Ocenili smo, da je izredno dobro vodil sobotno in nedeljsko tekmo v Planici ter bil s strani ekipe zelo dobro sprejet. Hrgota je bil tudi edini kandidat za glavnega trenerja,« je danes kar na dvorišču pred palačo Smučarske zveze Slovenije (SZS) v Podutiku o sklepih odbora za skoke povedal njegov predsednik Ljubo Jasnič in pojasnil, da je bila odločitev sprejeta soglasno. Hrgota, nekdanji mladinski ekipni svetovni prvak skupaj s Primožem Rogličem, je kariero sklenil pri 26 letih zaradi poškodbe kolena. Njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je bila 18. mesto v Saporu. Ker je bil Hrgota doslej pomočnik, mu bo ob Janiju Grilcu v reprezentanci pomagal še eden izmed mlajših trenerjev, saj je v času koronakrize veliko administrativnega dela. Hrgota bo moral desno roko najti v 28-letnem kapetanu Petru Prevcu, ki je že v Planici odigral pomembno vlogo. Med njima je le štiri leta razlike, obenem sta tudi dobra prijatelja, v preteklosti sta skupaj preživljala počitnice, ko sta po koncu sezone potovala po svetu.

Bertoncelj se vrača k delu z mladimi

»Po tekmi v Planici smo opravili pogovor s fanti, ki so se strinjali, da Hrgota postane glavni trener. Če se bo izkazal z dobrimi rezultati, mu bomo sodelovanje podaljšali še za eno sezono, več pa mu ne moremo obljubiti, ker se naši mandati iztečejo leta 2022,« je povedal Jasnič. SZS je glede trenerja pred zahtevnim izzivom, saj bo leta 2023 v Planici svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah in uspešnost tekmovanja se ocenjuje tudi po številu kolajn, ki jih osvoji reprezentanca države gostiteljice. Bertoncelj se vrača na mesto, s katerega je prišel na položaj selektorja reprezentance A, torej k delu z mladimi v nacionalnem panožnem centru v Kranju.

Jasnič je spregovoril tudi o tem, da Slovenija v Planici ni izpolnila cilja z osvojitvijo kolajne. »Vesel sem, da je ekipa v nedeljo nastopila tako, kot mora, zato je velika škoda, da nismo bili vse dneve na takšni ravni. Zelo mi je žal, da se je to zgodilo v Planici, žal mi je ljudi, ki radi gledajo skoke, žal mi je reprezentantov, žal mi je vseh delavcev, ki so vložili ogromno naporov, da smo priredili tekmo, kakršne na svetovnih prvenstvih še nismo videli. Naredili smo vsaj to, da smo ekipo zadržali in ni prišlo do razpada sistema,« je bil zgovoren Jasnič, čeprav ga je vidno zeblo, saj je pred novinarje v mrzlem večeru stopil le v puloverju, vprašanj pa je bilo veliko.

Smrekar, Zupan in Jasnič odločajo o kazni za Zajca

Zelo dolga je bil razprava o dogodkih v Planici, ko je bil v soboto zjutraj s svetovnega prvenstva izključen skakalec Timi Zajc, dve uri kasneje pa je reprezentanco zapustil še selektor Gorazd Bertoncelj. Sklenili so, da bodo Timija Zajca predali v obravnavo disciplinski komisiji SZS, v kateri so predsednik SZS Enzo Smrekar, direktor SZS Uroš Zupan in Ljubo Jasnič. Komisija se bo sestala jutri dopoldne, možne kazni pa so umik s tekmovanj, prepoved nastopov na tekmovanjih, suspenz, denarna kazen in javno opravičilo, kar je Zajc v ponedeljek že storil. Zajca ni v ekipi za tekmi svetovnega pokala v Engelbergu v Švici, kjer bodo konec tedna tekmovali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Tilen Bartol, Rok Justin ter bratje Peter, Cene in Domen Prevc.

»Kdaj bo Zajc spet tekmoval, bo odločil trener. Če se bo Hrgota odločil, da ga uvrsti v ekipo za novoletno turnejo, ne bomo nasprotovali. Tekmovalcu moramo omogočiti, da trenira in tekmuje. Ker je državni reprezentant, nismo ga namreč izključili iz reprezentance, mora imeti enake pogoje kot vsi ostali,« je pojasnil Jasnič.