Švicarski Engelberg je tradicionalno zadnja postaja svetovnega pokala v smučarskih skokih pred novoletno turnejo. Z uvodno tekmo pa so lahko zelo zadovoljni tudi v slovenskem taboru. Anže Lanišek je na izjemno zahtevni tekmi, z zelo močnim vetrom v hrbet, poskrbel za prve zmagovalne stopničke v tej sezoni. Zaostal je zgolj za najboljšim skakalcem to zimo Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in Poljakom Kamilom Stochom. S tem je tudi poskrbel za izjemen debi novega glavnega trenerja slovenskih orlov Roberta Hrgote, ki je po aferi na svetovnem prvenstvu v Planici prvič uradno zasedel funkcijo glavnega trenerja. Uspeh sta dopolnila še Bor Pavlovčič na 8. in Peter Prevc na 14. mestu. Točke je s 23. mestom osvojil tudi Tilen Bartol.

Lanišek in Pavlovčič odlična že po prvi seriji

Šok terapija z menjavo glavnega trenerja je obrodila sadove. Slovenski skakalci so v Švici že na treningu in kvalifikacijah prikazali nekaj zelo dobrih skokov, svoje nastope pa še stopnjevali na tekmi. V prvi seriji je zablestel Lanišek, ki je s 137, 5 metri imel daljavo serije. Nastopil je v malenkost boljših pogojih, kar ga je uvrščalo na tretje mesto. Zaostanek za vodilnim Granerudom je bil minimalen, zgolj dve točki. Odličen je bil tudi Pavlovčič, ki s 134 metri zasedal sedmo mesto. V zelo težkih pogojih je dober skok uspel najstarejšemu izmed bratov Prevc Petru, ki je bil 14. Točke si je s 24. mestom po prvi seriji zagotovil tudi Bartol, malenkost so bili za finale prekratki Domen Prevc (32.), Rok Justin (35.) in Cene Prevc (37.)

Lanišek tokrat zanesljivo obdržal visoko mesto

Da bo v Engelbergu uspešen dan za slovenske skakalce je napovedal že Bartol, ki je za tri mesta izboljšal uvrstitev iz prve serije. Zelo dober skok, dolg 133 metrov, je uspel tudi Petru Prevcu, ki je s tem obdržal 14. mesto. Tudi Pavlovčič je prikazal še en dober skok. S 130,5 metri si je zagotovil osmo mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v karieri. Prvič v tej sezoni pa je dva odlična skoka prikazal tudi Lanišek. Po tem, ko je v Wisli in Kuusamo zapravil priložnost za stopničke, je tokrat v drugi seriji ohranil mirno kri. Skočil je 133 metrov in zadržal tretje mesto. Stoch je Laniška prehitel za 6,5 točke, novo zmago pa je dosegel Granerud, ki je zbral še 2,2 točki več od Poljaka.

Lanišku je odleglo

»Končno mi je odleglo, da sem sestavil eno zelo dober in en soliden skok! Stopničke so obliž na vse rane. Super,« je bil vzhičen Lanišek.

Novopečeni glavni trener Robert Hrgota pa je po sanjskem debiju povedal: »Končno stopničke! Čestitam Anžetu za vrhunski rezultat, te stopničke so se mu izmikale že kar nekaj časa. A danes je dokazal, da je sposoben vrhunske uvrstitve. Dva zelo dobra skoka, predvsem v prvi seriji, tako da kapo dol. Bor odlično, dva zelo, zelo dobra skoka, če ne celo vrhunska. Pero je pokazal napredek, napreduje in upam, da mu ta sproščenost ostane v glavi. Tilen je bil skoraj med najboljših 20, kar je zanj v tem trenutku zelo dober rezultat. Ostali trije se bodo morali še malo potruditi, da pridejo med 30, narediti korak naprej. Kar se tiče prvih štirih, sploh Anžeta, pa super! Že se veselim jutrišnje tekme.«

Zadnja tekma pred novoletno turnejo bo jutri ob 16. uri. Kvalifikacije so na sporedu ob 14.30.