Danes objavljene številke novega dnevnega črnega rekorda kažejo, da je bilo v 24 urah več okuženih kot v ponedeljek in torek skupaj, ko so našteli 1283 novih okužb. Današnja številka je sicer skoraj dvakrat višja, kot je bila prejšnjo sredo, ko so jih zabeležili 748. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je znova največ na novo okuženih na območju Zagreba, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 410 novih okužb. V primorsko-goranski županiji so v minulih 24 urah razkrili 63 novih primerov, v istrski županiji pa 17.

Na Hrvaškem je trenutno 6459 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 622 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 38 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število ljudi na zdravljenju v bolnišnicah in na ventilatorjih je tudi največje po 25. februarju, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Zaradi dolgov hrvaškim bolnišnicam ustavili dobavo zdravil

Vodilni distributerji zdravil na Hrvaškem so ustavili oskrbo več deset hrvaških bolnišnic zaradi dolgov, ki so dosegli 4,3 milijarde kun (573 milijonov evrov). Kot so pojasnili, ne bodo prodajali zdravil bolnišnicam, ki imajo dolgove, starejše od leta dni, če vlada ne bo do konca leta plačala vsaj polovice dolgov. Predstavniki vlade in distributerjev zdravil na ponedeljkovem srečanju niso dosegli dogovora. Vlada je ponudila plačilo 200 milijonov kun (26,7 milijona evrov) dolgov bolnišnic takoj, distributerji pa so zahtevali vsaj dve milijardi kun (267 milijonov evrov) do konca leta, ostanek pa do konca junija 2021.

Distributerji zdravil so pojasnili, da ne morejo prenesti več kot tri milijarde kun dolgov, ker je potem ogroženo tudi njihovo poslovanje in zaupanje proizvajalcev zdravil, ki določajo cene zdravil. Poudarili so, da epidemija covida-19 ni razlog za kopičenje dolgov, ker so stroški za zdravljenje covida-19 ocenjeni na 300 milijonov kun (40 milijonov evrov), medtem ko so se dolgovi hrvaških bolnišnic v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečali za dve milijardi kun.

Opozorili so, da s plačevanjem zdravil zamujajo tudi lekarne, tako da terjatve znašajo približno pet milijard kun (667 milijonov evrov). Dolgovi lekarn so večinoma nastali, potem ko je ministrstvo za finance julija letos poplačalo pol milijarde kun (66,7 milijona evrov) dolgov distributerjem zdravil iz sredstev, ki jih ima hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) za plačevanje zdravil, ki jih lekarne izdajajo na zdravniške recepte za osebe, ki jim ni treba plačevati zdravstvenega zavarovanja.

Približno 70 odstotkov hrvaških bolnišnic ima dolgove za zdravila, ki so starejši od leta dni, so izpostavili distributerji zdravil.

V Srbiji prvič več kot 500 okužb s koronavirusom v enem dnevu

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 512 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je danes sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Iz Romunije poročajo o 4848 novih primerih, s Kosova pa o 124.

V Srbiji, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev, so v zadnjih 24 urah ob 7425 testiranjih potrdili 512 novih okužb, skupaj 37.120. Dosedanji dnevni rekord, ki so ga zabeležili 26. julija, je znašal 467 novih okužb, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem dnevu je umrl še en bolnik s covidom-19, doslej pa 781. V srbskih bolnišnicah je 490 bolnikov s to boleznijo, od tega 27 na medicinskih ventilatorjih.

Član kriznega štaba srbske vlade za boj proti covidu-19 Branislav Tiodorović je danes opozoril, da bi lahko kot pogoj za vstop v državo uvedli obvezen test na novi koronavirus ali test prisotnosti protiteles v krvi.

Iz Romunije, ki ima približno 19,4 milijona prebivalcev, medtem poročajo o 4848 novih okužbah v zadnjem dnevu ob 37.025 testiranjih. Skupaj se je tam s koronavirusom okužilo 191.102 ljudi. Od tega jih je 6065 umrlo, v zadnjem dnevu 69. V bolnišnicah je trenutno 10.250 bolnikov s covidom-19, od tega 766 na ventilatorjih.

Na Kosovu pa so opravili 974 testov na novi koronavirus in potrdili 124 novih primerov. Novih smrtnih žrtev niso zabeležili. V državi z okoli 1,8 milijona prebivalcev je aktivno okuženih 1770 ljudi, še navajajo agencije.