Po več kot treh urah polfinalnega obračuna z Argentincem Diegom Schwartzmanom se je 34-letni Nadal proti šest let mlajšemu tekmecu po zmagi s 6:3, 6:3, 7:6 (0) uvrstil v svoj že 13. finale na rdečem pesku v Roland Garrosu. Za nameček je šampion z Majorke dobil že svoj 99. dvoboj v Parizu, pri čemer je v 15-letni zgodovini nastopov v francoski prestolnici izgubil samo dvakrat – proti Robinu Söderlingu (leta 2009) in Novaku Đokoviću (2015). Španski kralj peska, ki ga zgolj še zmaga v nedeljske finalu loči od izenačitve rekordnega, 20. zmagoslavja Švicarja Rogerja Federerja po osvojenih grand slamih, je za uspeh v prvem nizu potreboval kar uro in šest minut, za drugega samo 44 minut, za zmagovitega in finale pa uro in 22 minut.

»Igrati znova v finalu v Parizu je zares nekaj neverjetnega. Ne glede na vse moje dosedanje uspehe je to zame spet poseben trenutek. Že pred dvobojem z Diegom sem vedel, da me čaka zelo težko delo. Po dveh dokaj prepričljivih zmagah v uvodnih dveh nizih sem odigral nekaj slabih potez, tekmec, ki je zelo žilav in se nikoli ne preda, pa mi je precej zagrenil življenje. Zagotovo dosega največ 'breakov' v teniški karavani, zato sem svojega uspeha še toliko bolj vesel,« je dejal Rafael Nadal. Drugi igralec sveta si je danes zagotovil že četrti zaporedni finale v Parizu (slavil je v letih 2017, 2018 in 2019) in je sočasno postal tudi tretji najstarejši finalist Roland Garrosa pri 34 letih in štirih mesecih.

Diego Schwartzman, 14. na svetovni lestvici ATP, ki se je prvič v karieri uvrstil v polfinale turnirja za grand slam, je po več kot peturnem četrtfinalnem dvoboju z Avstrijcem Dominicom Thiemom moral priznati premoč favoriziranemu Nadalu. »V tretjem nizu mi je dvakrat uspelo odvzeti servis Nadalu in takrat sem za trenutek pomislil, da bi lahko naredil preobrat. Toda Rafael je hitro poskrbel za še en preobrat in dokazal svoje mojstrstvo,« je priznal Diego Schwartzman, ki je pred OP Francije s turnirskimi nagradami zaslužil »le« dobrih osem milijonov evrov, Nadal pa že skoraj 120 milijonov.

Srb Novak Đoković je v drugem sinočnjem polfinalu po petih nizih ugnal Grka Stefanosa Cicipasa s 3:2 v nizih (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1) in se prvič po letu 2016, ko je po končni zmagi proti Andyju Murrayju slavil v Parizu, spet uvrstil v veliki finale v Roland Garrosu. Đoković je po uri in 23 minutah vodil že z 2:0 v nizih, kar enajst let mlajši Cicipas pa je izenačil v nizih na 2:2, ko je naslednja dva niza dobil s 7:5 in 6:4. Ko je že kazalo, da se bo 22-letni Grk prvič v karieri uvrstil v finale na turnirjih za grand slam, se je Đoković vendarle spet prebudil. Sedemnajstkratni zmagovalec turnirjev velike četverice (samo enkrat je slavil v Roland Garrosu) je za zmago v odločilnem nizu s 6:1 potreboval zgolj 35 minut in se po skoraj štirih urah igre uvrstil v nedeljski sanjski finale, v katerem bo njegov nasprotnik Španec Rafael Nadal.