Jimmy Butler je po prvi tekmi dejal, da so bili njegovi soigralci iz Miamija pred začetkom finala živčni. Samo dva igralca sta namreč že izkusila finale lige NBA. A na drugi tekmi finala je postalo jasno, da igralci Vročice – mirnih ali nemirnih rok – pač ne bodo mogli brez Gorana Dragića, ki je v letošnji končnici iz sebe znova potegnil ljubljanskega zmaja. Da je pod obročem manjkal tudi Bam Adebayo, ki v letošnji sezoni na tekmo v povprečju doda slabih 16 točk in 10 skokov, seveda ne pomaga.

Los Angeles popravil obrambo

Poškodba dveh ključnih igralcev se je še kako poznala na drugi tekmi, ki je bila precej manj izenačena kot morda nakazuje končnih 124:114 v prid Jezernikov. Prva četrtina je bila povedna za celotno srečanje. Miami je vodil največ za dve točki, ko je bilo po uvodnih minutah še 8:6. Butler je imel precej težav pri prodorih pod obroč, kjer je dobro delo opravila čvrsta obramba Los Angelesa. Tekma se je z ozirom nazaj v prid Jezernikov prevesila pravzaprav že pri 13:14, ko je LeBron James zadel prvo trojko svoje ekipe. Miami je imel svoje priložnosti, a jih je nekajkrat nespametno zapravil zaradi osebnih napak v napadu. Predvsem Kelly Olynyk je za ekipo v belem zapravil nekaj pomembnih metov prvega dela.

Na prvi kratek odmor so varovanci Erika Spoelstre vseeno odšli z ugodnimi šestimi točkami zaostanka (23:29), a je LA v nadaljevanju na čelu z Jamesom v zgolj nekaj minutah uspel podvojiti prednost (40:27). Favoriti z zahoda sicer niso imeli najboljšega dne v napadu, šepal je predvsem met za tri točke, a so zapravljene mete nadoknadili z odlično obrambo. Štiri minute pred koncem polčasa je Miamiju navkljub temu uspelo stopiti zaostanek na 41:45, a sledile so črne minute Dragićeve ekipe, ki je na odmor odšla z 12 točkami zaostanka.

Miami bojevito, a neučinkovito

Vročica je drugi polčas nadaljevala v boljšem ritmu, žoga je v napadu zakrožila hitreje, a se je v tem delu žal na drugi strani razigral Anthony Davis, ki je v situacijah ena na ena nekajkrat dobro izkoristil prednost v višini, ko ga je neuspešno pokrival Jae Crowder. Prednost Jezernikov, ki so izboljšali tudi met za tri se je v tretji četrtini povzpela celo na 18 točk. Dragićeva ekipa je na celotnem srečanju dopustila absolutno preveč metov izza črte, LA je ob 34-odstotni uspešnosti poizkušal kar 47-krat, medtem ko so Floridčani z dobrimi 40-odstotki izkoriščenih priložnosti metali zgolj 27-krat. Miami sta sicer v zaključku reševala Butler in Olynyk, ki sta bila zaslužna, da je njuno moštvo obdržalo stik s tekmecem in pred zadnjo četrtino celo nadoknadilo nekaj točk razlike iz prvega polčasa.

A Lakers so to prednost nato povsem brez težav zadržati do konca srečanja, Miami pa bi moralo skrbeti predvsem dejstvo, da nasprotnik ni le pobegnil na 2:0 v zmagah, pač pa, da je lahko Frank Vogel ob tem spočil svoja nosilca igre. James morda ni bil povsem pri metu, a je bil vseeno statistično najboljši posameznik. 33 točkam je dodal po 9 skokov in podaj ter deloval povsem sveže, ko je odlično dirigiral svojemu moštvu. Če dodamo k temu Davisovih 32 točk in 14 skokov, je kristalno jasno, kaj mora Vročica narediti v obrambi na naslednji tekmi.

Dragić in Adebayo nared do tretje tekme?

Najboljši strelec Miamija je bil sicer Jimmy Butler s 25 točkami, izkazal pa se je tudi Kelly Olynyk s 24. Najboljša posameznika najboljše ekipe z vzhoda pa sta vseeno lahko le omilila poraz svoje ekipe, saj je vseskozi zdelo, da Los Angeles igra toliko, kot je potrebno. Kalifornijska zasedba je tako na pol poti do 17. naslova prvakov lige NBA, prvega po letu 2010 s Sašo Vujačićem, s čimer bi se na vrhu lestvice najuspešnejših ekip NBA izenačili z Boston Celtics. Ali se lahko kaj spremeni, bomo izvedeli na naslednji tekmi, ki bo ob 1.30 zjutraj v ponedeljek po srednjeevropskem času.

»Razen trenerske sem moral zadnjih 24 ur igrati tudi neke vrste vlogo starša. Oba sta res izjemna. Oba si želita igrati, danes sem se namesto njiju odločil jaz,« je po koncu o obeh poškodovanih dejal trener Spoelstra. »O tem, kaj bo jutri, ne bom govoril. Potrebujemo ju, želimo si ju z nami, ampak želimo tudi, da imata dolgo košarkarsko kariero. Ko prideta nazaj, želimo, da sta povsem nared,« je še dodal. »Zelo pogrešamo njun doprinos na obeh straneh igrišča. Kot ljudje čutimo, kaj prestajata. Celo življenje sta igrala košarko za ta trenutek. Razumem, kako se počutita, ko ne moreta igrati,« pa je razmišljal Butler. Po današnjem porazu je seveda še bolj jasno, kako krvavo ekipa s Floride potrebuje Dragića in Adebaya. Na drugi strani luže medtem Los Angelesu že napovedujejo serijo brez poraza.