Prvi pozdrav ima nadstrešek

Dovozna pot, asfaltiran predvrt in pokrito postajališče signalizirajo odprt sprejem in prostorno parkiranje. Nadstrešek za dva avtomobila ponuja zaščito na prostem, združuje okoljske danosti in je s svojo estetiko dodana vrednost primarni arhitekturi. Gre za vkopan, po meri narejen objekt z AB stenami in leseno streho, ki se nadaljuje v shranjevalno lopo. V njej se običajno hranijo pripomočki za urejanje okolice in gredic. Ker pot od avtomobila do vhodnih vrat ni v isti ravnini, za premostitev skrbijo betonsko-lesene stopnice s klopcami za posedanje.

Ograjen domač vrt je pravo bogastvo

JZ bivalni vrt je zaradi intime in omejitve pasjega območja zaključen z visoko zaprto ograjo. Travnato površino koristita psa, zelenjavni vrt je blaginja domačih pridelkov, na sončni terasi pa se v ne prevročih dnevih leta najrajši zadržujejo vsi. Redno košnjo zahteva notranja zelenica, zunanji rob pa se naravno zarašča in približuje gozdni meji. Macesnova ograja s sivo patino ne potrebuje vzdrževanja ter predstavlja varovalo pred hrupom močno obremenjene prometne ceste.

Izhodišče za izbor barv naj bo okolica

Oranžne fasadne plošče v kombinaciji s klasičnim belim ometom določajo hišni ovoj, ki se v barvnem stilu ponovi v leseni strehi nadstreška in sprednji steni lope. Jesensko barvitost gozda dopolnjujejo sivine strešnikov, ograj, klopic, betonskih opornih zidov in tlakov. Tako sta pasjeljubca z drznostjo in umirjenostjo hkrati poskrbela za prilagojen in naravno opremljen zunanji (prav tako notranji) prostor. Psa pa jima z empatijo hvaležno potrjujeta rek, da sta njuna najboljša prijatelja in zvesta družinska člana.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Jože Kos, fotografije: Mizarstvo Kos