Predhišni vrt prepleta zasebno in javno

Umeščen na jug združuje parkirno, pozdravno in bivalno funkcijo. Dovoz v podkleteno garažo in parkirni prostor ob hiši povezuje tlakovana pot, speljana do vhodne terase. Zaokrožujeta jo lesena polkrožna klopca in manjši okrasni vrt z dišečim borom. Iglavec prenese večje temperaturne razlike in sušna obdobja ter ima izjemno pomirjujoč vonj – kot nalašč za dobrodošlico. Hišo od nivoja ulice teatralno povzdiguje petstopenjsko stopnišče, ki prevzema dvojno vlogo vrtnega povezovalca. Po kamnitih stopnicah narekuje prihod in odhod, po macesnovih pa kliče po bivanju navzven. Leseno kotno stopnišče združuje kót arhitekture s položajem paviljona v kotu parcele.

Kako ob ulici ustvariti bivalni vrt

Strnjeno naselje narekuje rešitve, prilagojene gradbeni orientaciji in potrebam stanovalcev. Želja po pokritem in zasebnem kotičku v predvrtu je pripeljala do vkopanega zidano-lesenega objekta. Prednost vkopa je znižana višina objekta, saj s hišne terase ne zakriva pogleda po ulici. Okroglo sedišče ponuja prostor za druženje s prijatelji, sproščujoče bralne urice ali opravljanje dela od doma. Za intimo in zvočno pregrado skrbi živa meja s plazečim bršljanom, ki ob močnem poletnem soncu dobi funkcijo naravnega senčila.

Les je že tisočletja material Slovencev

Unikatno okroglo vrtno pohištvo ima močno simboliko povezovanja. Najsi gre za družinsko drevo ali lesnopredelovalno verigo. Vsak, še tako majhen kamenček v mozaiku je pomemben za skupno harmonijo. Z vgradnjo slovenskega lesa lahko, kot v predstavljenem primeru, podprete predelavo lesa in izdelkov slovenskih podjetij. Če pa v družbo povabite harmonikarja, leseno stopnišče v hipu spremenite v domačo koncertno tribuno, podnice pa preobrazite v plesišče za bosonoge. Ali opazite, kako zraven poplesuje tudi hiša? To je povezovalna harmonija.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Oblikovanje paviljona in lesene opreme: Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos