Tu se prepleta sodobnost z rustiko vidnih lesov, kraškega kamna, železniških pragov ter unikatno oblikovane kovine v vrtni fontani in ogradi.

Senčnico in balkon zamenjali s funkcionalnim nadstreškom

Obstoječa pergola s platnenimi senčniki ni uspela kljubovati burji in pripekajočemu zahodnemu soncu, balkonska streha pa ni zadostovala vlažnemu jugu. Ker balkon v nadstropju ni bil v uporabi, smo ga zamenjali z montažnim lesenim nadstreškom, ki je postal zunanja pritlična veranda za bivanje od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Podaljšano bivanje z možnostjo zapiranja/odpiranja zagotavljajo vertikalna lesena senčila na zahodu in steklena stena na severu. Prostorna veranda, ki ponuja zaščito pred vremenskimi vplivi, je razdeljena na dva dela: vrtno jedilnico za pitje jutranje kave in obedovanje poznih kosil ter sprostitveni kotiček za branje na zofi ali ležalniku. Nadstrešek v polni strehi skriva vgrajena svetila, s steklenim pasom ob hiši pa zagotavlja prepust svetlobe tudi do notranjosti.

Zeleno in kamnito ločnico dopolnjuje kovinska elegantnost

Lastnika sta svojim pasjim prijateljem želela razširiti zunanje bivalno okolje, zato je bila projektna naloga najti tudi rešitev za estetsko ograditev celotnega zemljišča. Vhodno pročelje je pridobilo patinast portalni okvir z elegantno kovinsko vrtno ograjo, ki v kombinaciji z barierami grmovnic in drevnin ter kamnitimi stenami predstavlja parcelni rob. V stilu nadstreška pa ob robu dovozne poti najdemo tudi ekološki otok, pokrit s PVC-folijo in zaključen s pločevinastimi obrobami.

Preplet stilov določajo materiali in ljudje

Dinamičnost vnaša z napuščem in okni usklajena patinasta konstrukcija, toplino pa impregnirana smreka, ki izhaja iz obstoječih podnic in vrtnih stopnic iz »švelerjev«. Izjemno barvito rastlinsko paleto dopolnjujejo kamniti elementi, vodni motiv in skrbno izbrani dekorativni detajli lastnice: cvetlična korita, industrijska svetilka, rustikalno pohištvo, okrasne blazine, laterne … Lahko bi rekli, da je pogled iz sanjske verande uresničena želja, ki se vsakodnevno izpolnjuje tako človeškim kot pasjim stanovalcem. Novoletni sklepi so zato primeren čas za načrtovanje in razmislek o željah in potrebah ureditve zunanjega prostora.

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos, foto: Center za zunanjo ureditev, Mizarstvo Kos