V bližini ukrajinskega Harkova na vzhodu države je v petek med zasilnim pristajanjem zagorelo vojaško transportno letalo Antonov An-26. 26 vojakov, kadetov akademije vojnega letalstva, je v nesreči umrlo, skoraj kot po čudežu pa je strmoglavljenje preživel nekaj čez dvajset let star Vjačeslav Zoločevski, ki je lokalnemu guvernerju opisal preživeto grozo. Življenje mu je rešil skok iz gorečega letala, ko je to že strmoglavilo.

»Rekel je, da se je počutil kot v računalniški igrici. Ko je pogledal okoli sebe, je videl prijatelja, kako gori. Skušal ga je rešiti, a mu ni uspelo,« je za medije pojasnil Aleksej Kučer, predstavnik lokalnih oblasti, ki je s kadetom govoril. Mladenič se ne spomni vsega, saj je vmes izgubil zavest. Trenutno je hudo poškodovan v bolnišnici, a njegove poškodbe niso smrtno nevarne.

Vzrok strmoglavljenja letala v petek zvečer še ni znan, po neuradnih informacijah pa naj bi ga povzročile težave z motorjem. Prve ugotovitve preiskovalcev razkrivajo, da je pilot le sedem minut pred strmoglavljenjem poročal ravno o okvari motorja. Letalo je strmoglavilo med približevanjem pristajalni stezi kakšna dva kilometra od vojaškega letališča Čugujev, ob pristanku je zagorelo. Gasilci so požar gasili debelo uro.