Antonio Cairoli si je z dvema drugima mestoma v elitnem razredu motokrosa MXGP v Faenzi priboril 91. skupno zmago v karieri, s katero je na večni lestvici znova prehitel Jeffreyja Herlingsa. Nizozemec, ki je bil sicer v letošnjem seštevku najboljši, je po padcu na prostem treningu pred sredino dirko zaradi poškodbe znova izpustil preizkušnjo v Italiji in se v skupnem seštevku poslovil od prvega mesta. Tim Gajser je bil v Faenzi skupno drugi, potem ko je na prvi dirki zasedel peto mesto, na drugi pa je ugnal vso konkurenco. V skupnem seštevku VN Emilie Romagne je danes za tri točke zaostal za Cairolijem, za katerim v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zaostaja za sedem točk. V skupnem seštevku sta tako Italijan kot Slovenec prehitela poškodovanega Herlingsa.

»Kot sem povedal že večkrat, mi proga v Faenzi ne ustreza, zato sem še toliko bolj zadovoljen s svojimi dosežki. Na trdi progi namreč pri skokih zelo trpi moje koleno, tako da sem ves čas pod velikim pritiskom. Vesel sem, da se je vse izteklo po mojih željah. Sicer pa v konkurenci pogrešam Jeffreyja Herlingsa, ki mu želim čimprejšnje okrevanje,« je povedal Antonio Cairoli.

Tim Gajser je v kvalifikacijah dosegel peti čas. Na prvi dirki je po startu zasedel šesto mesto in kmalu napredoval na četrto. V nadaljevanju dirke je najboljši slovenski motokrosist hitro napadel Antonia Cairolija, a se je z njim zapletel. Končal je na tleh in nazadoval na enajsto mesto. Gajser se ni predal in do konca napredoval do petega mesta. Na prvi dirki sta bíla zanimiv boj za zmago Jorge Prado in Jeremy Seewer. Švicar je napadal Španca, a tik pred koncem storil napako, kar je s pridom izkoristil Antonio Cairoli in napredoval na drugo mesto, Švicar pa je nazadoval na tretje.

Na drugi dirki je Tim Gajser startal bolje in zaostal le za Jorgejem Pradom. Slovenec je Španca po tretjini dirke prehitel in do konca preizkušnje suvereno obdržal vodstvo. Prado je nazadoval na šesto mesto, za drugim Antoniom Cairolijem pa je bil tretji Romain Febvre. Francoz je na prvi dirki zapeljal s proge, nazadoval na začelje, v nadaljevanju prehitel številne tekmece, a je pred koncem dirke še enkrat padel.

V razredu MX2 je bil Jan Pancar v prvi vožnji 16., v drugi 13., skupno pa je Slovenec zasedel 15. mesto in si v razvrstitvi za svetovno prvenstvo pridirkal 13 točk. Naslednja dirka bo 27. septembra, najboljši motokrosisti pa se bodo znova pomerili v Italiji. Spored trojnega sporeda v Mantovi bo trajal do 3. oktobra, ko se bodo po vrsti borili za VN Lombardije, VN Mantove in VN Evrope.