Kot je povedala ena od prič, je umor opazovala z oddaljenosti 20 do 30 metrov. Po njenih besedah je Vrščaj žrtev s sekiro napadel, ko mu je kazala hrbet, kot mu to očita tudi tožilec. Pričala je tudi soseda obdolženega, ki je dejala, da jo je pogosto nadlegoval in hodil za njo, ko je šla v službo. Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek pa je prebrala pisne izjave nekaterih prič iz preiskave.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek.

Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal. Ob začetku sojenja konec avgusta pa je zatrdil, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu to očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju.

Obdolženi je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed.

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju dogodka podlegel. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli z iskalno akcijo, med katero so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije.

Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.